Sokféle lehet a puszta. Zord és barátságtalan. Olyan, ahol az ember ki van téve az elemek játékának. Máskor kedves és szelíd, olyan, ami megmutatja rejtett értékeit, nem fukarkodva semmivel. Szerdán két olyan ember volt a Napraforgó vendége, akik töviről-hegyire ismerik a pusztát. Szenti Tibor író, néprajzkutató könyveiben, tanulmányaiban olyan mélységben mutatja be a pusztai létet, az embert, ahogy talán senki, míg Lengyel György, Kardoskút polgármester maga is pusztai ember.

Lengyel György

Elmondták, hogy nekik mit jelent a puszta, milyen érzéseket vált ki belőlük. Lengyel György a természethez való közeledést, az otthont emelte ki, illetve egy olyan helyként emlegette, ahol megvilágosodhat az ember:

##audio:4587##

Szenti Tibor

Szenti Tibor számára pedig egy külön világot jelent:

##audio:4589##

A természet nyújtotta értékek, az elképesztő állatvilág mellett rendkívül fontos a kulturális értékek megőrzése is a pusztán. A több ezer hektáron elterülő pusztai terület 9 település határvonalát érinti, ami a múltban egységet jelentett ma már megyehatárok, közigazgatási határok szabdalják a puszta testét, ami sebhelyektől sem mentes. Több egykori települést elpusztítottak. A 2013-ban létrejött Vásárhelyi Pusztáért Szövetség egyik célkitűzése, hogy ezeket a helyeket felkutassa, és emléket állítson nekik. Először hét, majd kilenc település kapcsolódott be a tevékenységbe, amelyet Szenti Tibor kezdeményezett és az Olvasókörök Társelnöksége támogatott. Csatlakozott hozzá a Körös-maros Nemzeti Park, a Herbária Zrt., a Vásárhelyi Levéltár, a Hódmezővásárhelyi gazdasági Egyesület, az Orosházi Nagy Gyula Múzeum és néhány magánszemély is. 2016-ban a szövetség átalakult egyesületté, így még több lehetőség nyílik arra, hogy folytassák tevékenységüket.

Kardoskúton 2016-ban kezdeményezte Lengyel György polgármester, hogy az olvasókörök, templomok és iskolák helyét megjelölését, illetve emlékművek építését. A régi tanítók, neves emberek neveit kőbe vésetik, illetve egy QR-kódot is kapnak a helyek, mivel létre szeretnének hozni egy többnyelvű, információs webfelületet. Ezt egyelőre támogatások híján Varga Pál, Kardoskút alpolgármestere végzi.

Szeptember 1-én a Fecskésparti Iskola és Olvasókör emlékhelyét avatják fel. 11 órától lesz a gyülekező a pusztaközponti olvasókörnél, Kardoskúton. 13 órakor Lengyel György nyitja meg a találkozót, hogy aztán közösen jussanak el a volt fecskési iskola helyére, ahol felavatják az emlékművet.

ÉR.