A tavalyi rekordtermésnél az idén kevesebb, 5 millió tonna őszi búza került a magtárakba, de így is lesz elegendő a belföldi ellátásra, sőt még exportra is jut, mintegy 2,3 millió tonna – értékelte az idei aratási eredményeket Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője. Közölte: a búza minősége térségenként változó volt, összességében azonban nagyon jónak mondható. Az ország nyugati részében volt olyan terület, ahol a búza 60-75 százaléka is malmi minőségű volt, de az alföldi régiókban a búza csak takarmányminőségű lett a szárazság miatt.

Süle Katalin beszélt arról is, hogy célkitűzés a minél több étkezési minőségű búza termesztése Magyarországon, mert a magyar gabona nemcsak GMO-mentes, hanem uniós és világszinten is kiváló minőségű, ezért nagyon jól eladható. A takarmánybúza felhasználásához megfelelő állatlétszámra is szükség van, egyensúlyi arányt kell teremteni a két minőség között.

Süle Katalin szerint az idén a kukorica termésátlaga hektáronként 7 tonna lehet átlagosan, de pontos becslést csak később lehet adni, mert mint mondta, „a betakarításig még a kukorica sokat kinn alszik a szántóföldön”. Várhatóan összesen kb. 7 millió tonna kukoricát takaríthatnak be idén a gazdálkodók, ami jó 2 millió tonnával kevesebb, mint tavaly. Jelezte azt is, hogy a jó terméshez, még csapadékra lenne szükség.

forrás:MTI