Gyorsnak, és egyszerűnek tűnhet, hogy internetről rendeljünk meg például egy étrendkiegészítőt, vagy bármilyen gyógyhatású terméket. A kényelemnek azonban komoly ára lehet!

Dr. Kőhegyi Ferenc, szakgyógyszerész nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy nem érdemes, mi több, óva int, hogy a netről rendeljünk ilyen jellegű készítményeket, ugyanis amennyiben ismeretlen cégtől vásárolunk, semmi sem garantálja hogy a megfelelő és előírt minőséget kapjuk kézhez. “Bármilyen hatóanyagot tartalmazhatnak ezek a vény nélkül kapható termékek. Előfordul, hogy az ezekben lévő hatóanyagok közül nem mindegyiket tüntetik fel, illetve a feltüntetett összetevők minőségét sem biztosítja semmi” – mondta dr. Kőhegyi Ferenc, majd hozzá tette, akár egészségromlást is okozhatnak ezek a készítmények.

Sajnos arra is akadt már példa, hogy az online rendelt potencianövelő szer olyan összetevőt is tartalmazott, amely már a gyógyszer kategóriába tartozott. Ennek előfordulása további egészségügyi kockázatot jelent, hiszen a gyógyhatású készítmények nem tartalmazhatnak olyan anyagot, amely gyógyszernek minősül.

Amennyiben mégis internetről szereztük be a megfelelőnek vélt terméket, és mellékhatásokat, különféle, nem természetes tüneteket tapasztalunk szedésük hatására, azonnal hagyjunk fel a bevételével, és mielőbb forduljunk orvoshoz. Vigyünk magunkkal a készítményt is, mert ennek leírása beszédes a doktor számára is!

Dr. Kőhegyi Ferenc kiemelte, a patikában vásárolt termékek megfelelő minősége a gyártó által garantált, csak azokat az összetevőket tartalmazza, amelyek fel vannak tüntetve a leírásban. Illetve a gyógyszertárak által létrehozott internetes oldalról továbbra is veszély nélkül rendelhetünk.

 

Ács Helga