Ambrózfalva főterén lévő világháborús emlékmű nagyon rossz állapotba került, ezért fel kellett újítani. Az önkormányzat sikeresen pályázott, így 2 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott erre a célra. A szobor Krisztust ábrázolja, aki egy sebesült katona fölött áll. Mind a szobrot, mind a talpazatot rendbe tették, s új márványtáblák is rákerültek.

Az emlékművet 1926-ban állítatta a település és a járás akkori vezetősége. – Ez akkor 6 millió pengőbe került – tudtuk meg Csirik László polgármestertől. Eleinte csak az I. világháború 71 helyi áldozatának volt az emlékhelye, de a későbbiekben rátették a II. világégésben hősi halált halt ambrózfalviak neveit is. A szobrot 1992-ben egyszer már fel kellett újítani, de az elmúlt 25 esztendőben sokat romlott az állapota, ezért újból hozzá kellett nyúlni. A felújításról Csirik Lászlót itt hallja:

##audio:4554##

A felavatását államalapításunk ünnepéhez időzítették. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője. A politikus többek között kitért arra is, mi a mai üzenete Szent István királyunk államalapításának. Lázár János beszédének egy részletét itt találja:

##audio:4555##

– Tisztában kell azzal is lennünk, hogy csak magunkra számíthatunk, ezért össze kell fognunk, hogy büszke és erős állam lehessen Magyarország – folytatta Lázár János. A miniszter hozzátette: ez a közösség Ambrózfalván nagyon jól tudja, mit jelentett vesztesnek lenni, hiszen a második világháború után megbélyegezték az itt élő magyarokat, németeket és szlovákokat egyaránt. – A korábban itt békességben együtt lakó három nemzetet közösen kiáltották ki bűnösnek, s el kellett szenvedniük azt, hogy hirtelen az ország szívéből a perifériájára kerültek – mondta Lázár János.

Munkatársunktól. K.