Egyenruhások lepték el szombaton Földeák központját. A helyi önkéntes tűzoltó egyesületet 125 éve alapították, s ebből az alkalomból versenyt, illetve családi napot szerveztek. A házigazdák mellett üllési, balástyai, forráskúti, makói önkéntesek is részt vettek az eseményen, de jöttek tűzoltók a vajdasági Padéből és az erdélyi Székelykeresztúrból is. – Még 1973 májusában a makói járási hivatalból a földeáki községi közös tanácsba helyeztek át, első munkanapomon megtudtam, hogy a feladataim közé tartozik, hogy felügyeljem és segítsem a az önkéntes tűzoltók munkáját, így sokáig dolgoztam velük – mondta Gilicze János. A nyugalmazott levéltáros egyik kutatómunkája során nagyon sok információt gyűjtött össze nem csupán az egyesületről, hanem még az előtte lévő tűzoltókról is. A XIX. században például sok gondot okoztak a pipások a lánglovagoknak, erről is beszélt Gilicze János, íme:

##audio:4557##

A kettős születésnapon, vagyis az egyesület megalakulása és az államalapításunk tiszteletére rendezett ünnepségen Lázár János is részt vett. Előtte azonban a szomszédos Óföldeákon megkoszorúzta azt a kopjafát, mely többek között az államalapításnak is emléket állít. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője földeáki felszólalásában kitért arra is, hogy egy kis közösségben nagyon fontos, hogy az ott élők segítsék, támogassák egymást, ezért is van nagy szükség ezekre az egyesületekre. Lázár János beszédének egy részletét itt találja:

##audio:4556##

Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok csapatzászlót adományozott a földeákiaknak, amit az egyesület elnöke, Varga Zoltán vett át. A zászlót Olasz Attila plébániai kormányzó szentelte meg. Lázár János miniszter és Dudás Miklós nyugalmazott tűzoltó ezredes elismeréseket adott át. Az egyesületben végzett tíz éves eredményes munkájáért Mészáros Tivadar, 20 éves munkáért ifj. Dulin Mihály és Bödő László, valamint 25 éves munkáért Kuklai Attila kapott szolgálati érmet. De miért is lesz valakiból önéntes tűzoltó, s hogyan tudja azt összeegyeztetni a civil munkájával, arra választ az egyik kitüntetettől, a 63 éves Bödő Lászlótól tudtuk meg:

##audio:4558##

Természetesen az államalapításról sem szabad megfeledkeznünk. Tóth Imre alpolgármester ünnepi beszédében kitért arra is, ha mi, magyarok augusztus 20-ra gondolunk, az elsők között jut eszünkbe István király. De miért is ilyen fontos számunkra ez az uralkodó? – ezt Tóth Imre itt fejti ki:

##audio:4559##

Munkatársunktól. K.