Azzal kell kezdenünk a háziállataink védelmét, hogy egy zárt helyre, kennelbe, vagy lakásba helyezzük el őket. A legjobb, ha velünk tudunk lenni, ugyanis a gazda közelsége képes arra, hogy az állatot teljesen megnyugtassa. Ha esetleg ez is kevés, akkor léteznek erre kitalált állatgyógyászati készítmények. Van olyan, amit párologtatni kell, de olyan is van, amelyet paszta formájában árulnak. Ha ezek beadása után békén hagyjuk a kutyát, akkor kialakul nála egy nem reakciómentes, de nyugodt állapot, amikor már tudja kezelni a tűzijáték hanghatásait, és a körülötte lévő felfordulást.

A macskákat nem viseli meg annyira a hangos zaj, ők legtöbbször elbújnak, és megpróbálnak láthatatlanok lenni, és így átvészelni a tűzijátékot. Fontos tudni, hogy ha gyógyszert kell alkalmazni, akkor a humán szerek nem nyújtanak megoldást, mindenképpen állatpatikában kell vásárolnunk.

„Ha megtörténne a legrosszabb és elveszne a háziállatunk, akkor vesszük óriási hasznát a már kötelező chipnek. Ha ez megfelelően regisztrálva van, akkor könnyebben megtalálható a kutyánk, de érdemes körbejárni a környező utcákat, és bemondatni a helyi rádióban a kedvencünk eltűntét, így hamar meg szoktak kerülni az állatok. „ – tette hozzá Dr. Rengei Antal, a Szegedi Kisállat Ambulancia vezetője.

sk

Kép: szegedma.hu