Az iskola bejáratánál a Magyar Vöröskereszt Önkéntesei fogadják azokat akik vérükkel szeretnének segíteni másokon. A véradások alkalmával fontos tudni, hogy nem szabad üres gyomorral érkezni és sok folyadékot kell fogyasztani a tű beszúrása előtt és után is.

Héjjáné Borbás Anikó, a Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének hódmezővásárhelyi területi főmunkatársa elmondta, hogy már második alkalommal szerveznek fesztiválon véradást. Tavaly a Bessenyei Ferenc Művelődési Központnál próbálkoztak első alkalommal, akkor közel száz véradó jelent meg.

“A helyszínen egy önkéntes diák kalauzolja a véradókat végig az állomásokon. Fontos, hogy minden olyan embernél, aki szeretne segíteni legyen nála egy fényképes igazolvány, valamint a lakcím és a TAJ kártyája. A véradás után megajándékozunk mindenkit egy strandbelépővel és egy kézfertőtlenítővel is.” – tette hozzá Héjjáné Borbás Anikó.

A Szent István tér és az ünnepség biztonságáért felelős cég munkatársai is aktívan kivették a részüket a véradásból, így nem csak a helyszínt, hanem a vérüket is biztosítják azoknak akiknek szükségük lehet rá. Zelei Roland a biztonsági szolgálat munkatársa elmondta, hogy most először adott vért.

“Négy és fél deci vért adtam most és ha eltelik az 56 nap, amit ilyenkor ki kell várni, újra elmegyek vért adni. A 0-ás vércsoportommal, ugyanis még több embernek tudok segíteni.”– mondta a biztonsági őr.

Aki szeretne Rolandhoz hasonlóan. vérével másokon segíteni, a Szent István Általános Iskola Szent István tér felöli bejáratánál az alagsorban, este hat óráig tudja ezt megtenni.

n.j.