Péreli Zsuzsa

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Tornyai János Múzeum közös kiállítása Péreli Zsuzsa teljes életművét felöleli, s közel száz műtárgy bemutatásával vezeti be a látogatót az alkotó egyedi és sokszor műfaji határokat is megbontó kárpitművészetének sokszínű, spirituális világába.

A kiállítás összes fontosabb állomását végig követtük. Ott voltunk a rendezés pillanataiban, amikor Péreli fantasztikus alkotásai megkezdték birtokba venni a Tornyai János Múzeum termeit. A hatalmas gobelinek egy sajátos hangulatot varázsoltak a múzeumba: megnyugvással tölti meg a lelket, miközben elvisz minket egy olyan világba, ahol angyalok, egyéb szférikus lények élnek, de mi, földi halandók is otthonra lelhetünk.

Május 28-án nyílt a kiállítás, amelyen a méltatók mellett Péreli Zsuzsa férje, Tolcsvay László és Sáfár Mónika énekesnő adott elő a kárpitok ihletésére született dalt.

A videót Arany-Tóth Attila készítette a május 28-i kiállítás megnyitón.

Az eltelt időszakban nagyon sokan voltak kíváncsiak a kiállításra. Ezzel kapcsolatban dr. Nagy Imre múzeumigazgató így nyilatkozott: “A péreli-kiállítás a sikeres kiállításaink közé tartozik. A legtöbb látogató a Múzeumok Éjszakáján tekintette meg. Az az egy éjszaka jelentős mértékben növelte a látogatószámot.

Dr. Nagy Imre

A bejegyzésekből, a látogatói visszhangokból tudjuk, hogy sikeres kiállítás volt. Illetve a szakma is elismerően nyilatkozott róla.” A múzeumigazgató azt is elárulta, hogy már augusztus 21-én megkezdik a kiállítás bontását, és azt követően augusztus 30-án nyílik egy kerámia tárlat, majd október 8-án nyílik a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottjainak (Kondor Attila, Jagicza Patrícia Linda és Szvet Tamás) egy-egy kiállítása.

Szalay Ágnes

A Péreli-kiállítás zárása előtt a művésszel Szalay Ágnes művészettörténész, a tárlat társkurátora, valamint dr. Nagy Imre beszélgetett. Az eszmecsere során nagyon sok témát érintettek, amelyek egy része azzal foglalkozott, hogy milyen motiváció vannak Péreli Zsuzsának, egyáltalán hogyan jutott el a kárpiművészetig. Az alkotó elmesélte, hogy eredetileg nem szerette ezt a művészeti ágat, úgy gondolta, hogy viszonylag kis erőfeszítéssel jönnek létre ezek a művek. “Amikor az első sort leszőttem, kiderült számomra, hogy nem a monumentalitása miatt különleges ez, hanem mert olyan melegség árad az anyagokból, az alkotás minden pillanatában benne van a művész” – fogalmazott Péreli Zsuzsa, aki ezt követően az Iperművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahonnan el akarták tanácsolni, de mert olyan témákat jelenített meg szőttestein, amely egyesek szerint nem volt odavaló. Végül lediplomázott, és végül ebben találta meg művészi hitvallását is. “A dolgok időtlenségét kerestem, de úgy, hogy ne csak nekem jelentsen az valamit, hanem mindenkinek.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával létrejött kiállítást államalapító Szent István királyunk ünnepén, augusztus 20-án tekintheti meg utoljára a művészetkedvelő közönség Hódmezővásárhelyen.

ÉR.