A Maros 2017. augusztus 12-én.

Promenad.hu: Milyen állapotban vannak jelenleg a térség vizei?

Dr. Kozák Péter: Az Alsó-Tisza vízrendszerére most a kisvizes állapotok jellemzőek. A Maros vízmércéjén például a valaha mért legkisebb vízálláshoz közeli vízszintek alakulnak ki. A Maros mentén élők láthatják a homokpadok sokaságát.

Promenad.hu: Mekkora értékről beszélünk akkor, amikor a Maros esetében a valaha mért legalacsonyabb vízállást emlegetjük?

Dr. Kozák Péter: A Maros makói vízmércéjénél az észlelések kezdete óta regisztrálják ezeket a vízszinteket. Mínusz 113 cm a legalacsonyabb, amit valaha regisztráltak a vízmércén. Ez nem azt jelenti, hogy a Maros kiszárad, hanem azt, hogy igen kicsi tartományban folyik már a Maroson a víz. A Tisza esetében más a helyzet, hiszen annak az Alsó-tiszai szakasza Szerbia felől duzzasztva van. Ezáltal a Tisza ezen szakaszán negatív vízállások nem alakulnak ki. Szegeden mínusz 250 volt a valaha mért legkisebb vízállás a Tiszán, de a duzzasztó megépülte óta gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy negatív tartományok nem alakultak ki.

Dr. Kozák Péter

Promenad.hu: Milyen veszélyei lehetnek a fürdőzőkre nézve ennek az alacsony vízállásnak?

Dr. Kozák Péter: Ez az alacsony vízállás csábíthatja az embereket a folyópartra. Fontos azonban, hogy az alacsony vízszint ellenére a Maros rendkívül erős, sebes folyású. Azokon a szakaszokon, ahol folyik, bizony jelentős veszélyt hordozhat, hiszen a Marosban ilyen időszakokban is 30-40 m3/mp közötti vízhalom levonul. Tehát nagyon fontos, hogy csak a kijelölt fürdőzőhelyeket vegyük igénybe. Bármilyen csábító egy homokpad a Maros vagy a Tisza mentén, tudni kell azt, hogy annak közvetlen közelében akár olyan mélységek is kialakulhatnak, amelyek közvetlen életveszélyt okozhatnak.


A Maros 2017. augusztus 14-én.

Promenad.hu: Milyen egyéb hatásai lehetnek az alacsony vízállásnak az ott élőkre?

Dr. Kozák Péter: Sokkal nehezebb az ott élő közösségeknek, élőlényeknek vízhez jutni. Az öntözési üzem is nehezebbé válik, hiszen egyre mélyebbről kell ezeket a vizeket kiemelni, egyre több energia felhasználására van szükség. És természetesen ezek az állapotok akkor alakulnak ki, amikor a meteorológiai körülmények egyre nagyobb hőséget, egyre nagyobb vízhiányt okoznak, így még nagyobb igényeket kellett kielégíteni.

Promenad.hu: Az alacsony vízállás mellett sikerült-e minden öntözési igényt kielégíteni?

Dr. Kozák Péter: A kisvizes időszakoknak velejárója a nagy léghőmérséklet. Most is egy jelentős öntözési szezon vége felé járunk. A szezon vége felé már elmondhatjuk, hogy valamennyi öntözési igényt ki tudtunk elégíteni. Azonban fontos azt tudni, hogy a Maros mentén a valaha mért legkisebb vízállasok miatt kialakultak olyan üzemállapotok, amikor provizórikus szivattyúk telepítésével tudtuk csak a vízigényeket kielégíteni. Ez a Marosnak egy speciális hozadéka. A Maros romániai vízgyűjtőjén nagy mennyiségű tározó épült, és ezek működtetésével az amúgy is kisvizes időszakokban még kisebb vízszintekkel vonultak le. A Maros menti öntözőrendszerekben a vízigényeket, az öntözési igényeket csak rendkívül összehangolt és szigorúan ütemezve tudtuk teljesíteni.

ÉR.