Vágó János és Cseri Tamás

Vágó János elmondta, Hódmezővásárhelyen 5915 társasházi lakás (291 társasház) és 5 lakásszövetkezet található, képviseletüket pedig többen látják el, köztük magánszemélyek is. A szolgáltatással kapcsolatban több lakossági fórumon is kérték már a polgármesteri hivatalt, hogy a gyakran nem megfelelő társasházi képviseletet orvosolják. Az önkormányzat úgy döntött, igény esetén felvállalja a társasházak közös képviseletét, és az ezzel járó munkálatokat is. Utóbbit az önkormányzat cége, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. végezné el, amely közvetlen kapcsolatban állna majd azokkal az emberekkel, akiket megbíz ezzel a tevékenységi körrel. Természetesen nem láthatja el bárki ezt a szerepet, a feladatok ellátásához egy OKJ-s tanfolyamot kell majd elvégezni.

Cseri Tamás, önkormányzati képviselő a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, a tégla-és a panelházak esetében is visszatérő problémákkal lehet találkozni – beázás, javítások stb. Bármilyen megoldandó feladat merül fel az épületek karbantartása során, nem mindegy, mennyi idő alatt hárítják el azokat és milyen minőségben. Társasházban megközelítőleg 10-15.000 ember él, akik napi szinten érzik a hiányát a nem megfelelő társasházi képviseletnek. Az önkormányzat és a HMSZ célja, hogy kedvezőbb áron, nem piaci alapon, magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtson, hogy az itt élők életkörülményei javuljanak. Emellett a városvezetés bekapcsolódása ebbe a területbe versenyhelyzetet generálhat, így motiválhatja a lakásszövetkezeteket is a jobban végzett munkára.

Az önkormányzati képviselő maga is panelházban él közel 20 éve, így nem kevés személyes tapasztalattal is rendelkezik a társasházi képviselet ügyintézési rendszerével és problémaköreivel kapcsolatban.

Aláírt döntés még nem született a fent leírt tervekkel kapcsolatban, a részletekről a vásárhelyi közgyűlés augusztus 21-én, hétfőn tárgyal.

 

Ács Helga