Élelmiszerbank áruházi élelmiszermentési együttműködés címmel pályázatot írt ki a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Erre az apátfalvi önkormányzat és a helyi szociális alapszolgáltatási központ februárban adta be a közös pályázatát. Az apátfalviak sikerrel jártak, ennek köszönhetően agusztus elejétől folyamatosan kapnak élelmiszereket a rászorulók.

De pontosan mit is jelent ez az akció? – kérdeztük az apátfalvi polgármestertől. – Minden munkanapon a kollégáim bemennek Szegedre abba a nagyáruházba, mellyel megkötöttük a szerződést és elhozzák az előző napról megmaradt pékárut, valamint zöldséget és gyümölcsöt – nyilatkozta Szekeres Ferenc. Így közel 15 féle péksütemény, kenyér érkezik Apátfalvára. A gyümölcsválaszték is igen széles, hiszen kaptak már ananászt, gránátalmát és egyéb egzotikus finomságot.

– Nagyon szépen köszönjük ezt az adományt a polgármesternek, valamint a családsegítőnek – mondta Piroska, aki csak a keresztnevét árulta el. Az asszony legkisebb fia, Rikárdó még csak 4 hónapos és békésen szunyókált anyukája karjában, miközben vártak a sorukat a központban. Piroskának négy gyermeke van, így minden segítség jól jön. Nem ez volt az első alkalom, hogy az önkormányzattól kapott valamit, hiszen jutott már az asztalukra korábban is zöldség, de még csirke- és sertéshús is.

– Elsősorban azok kapnak a csomagokból, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek – folytatta a község vezetője. Szekeres Ferenc hozzátette: ez azt jelenti, naponta közel húsz családnak jut a megyeszékhelyről ideszállított élelmiszerekből. Az érintetteket levélben mindig előre kiértesítik, hogy a szociális alapszolgáltatási központban mikor vehetik át a csomagukat. Az élelmiszerbanki program egészen 2018. március 18-ig tart. – Azt szeretnénk, hogy a későbbiekben is élhessünk ezzel a lehetőséggel, ezért jövőre újból pályázni fogunk – emelte ki a beszélgetés végén Szekeres Ferenc.

Munkatársunktól. K.