Az augusztus 14 és 18 között megrendezett, öt napos táborban 16 gyerek kaphat ízelítőt a Mártélyi Polgárőr, Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület, illetve a hivatásos szervek – rendőrség, katasztrófavédelem- mindennapjaiból. Eredetileg 10 és 14 év közti ifjak jelentkezését várták, de két fiatalabb, egy 7 éves és egy 7,5 éves fiatal is helyet kapott.

Nagyon sok szülőben jó érzéseket kelthet ez a tábor, hiszen lehet, hogy fiatal korában ők is sok ilyenben vettek részt. Úgy látom, hogy minden gyermek számára hasznos lesz ez a tábor, hiszen számos olyan dolgot terveztünk, ami a való életben is hasznos lehet. Ilyen például a homokzsákpakolás, hiszen 2006-ban, a nagy árvíz idején sokan nyújtottak segítséget a védekezésben, és nem biztos, hogy nem lesz még egy ilyen a jövőben. Ha bekövetkezne még egy árvíz, akkor ezek a táborlakók már tudni fogják, hogy mi a teendő, és segíthetnek megvédeni a települést. Nagyon fontos, hogy a 16 gyerek számára a táborozási díj 0 forint. Ez köszönhető a számos magán személynek, vállalkozónak, vállalatnak és a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan érzik ennek a tábornak a jelentőségét, és az ifjúságnevelés súlyát. Hatalmas köszönet nekik!” – mondta el Rózsa Szilveszter, a Katasztrófavédelmi tábor vezetője.

Rózsa Szilveszter

Az öt nap alatt a szervezők számos érdekes előadással és bemutatóval készültek, annak érdekében, hogy a táborozók a szórakozáson túl tanuljanak is valamit. Minden nap más és más érdekességgel dobták fel a kicsik napját, akiket láthatóan érdekelték a látványos műsorok.

A táborba kilátogatott a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság is. Mészáros Csaba, címzetes rendőr őrnagy, megbízott közlekedésrendészeti osztályvezető bűnmegelőzési tanácsokkal látta el az egybegyűlteket, valamint felhívta a figyelmüket a közlekedésben rejlő veszélyforrásokra is.

Megbeszéltük a fontosabb közlekedési jelzőtáblák jelentését, valamint a részeg szemüveget is megmutattam nekik. Ezzel nagyon egyszerű feladatot kellett végrehajtaniuk, és rájöhettek, hogy mennyire nehéz is ezt az egyszerű feladatot teljesíteni, ha „részeg” az ember. A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság a nyári szünetben is fontosnak tartja a bűn-és baleset megelőzési tevékenységet, ezért is örülünk az ilyen felkéréseknek. Természetesen év közben, az általános és középiskolákban napi, heti szinten részt veszünk oktatásokon, de a gyerekeket a szünetben sem hagyjuk magukra.” – nyilatkozta Mészáros Csaba.

Mészáros Csaba

A lurkóknak nem csak elméleti, hanem gyakorlati bemutatókkal is kedveskedtek a napok folytán. Szerdán a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai vonultak ki Mártélyra, hogy a valóságban is megmutassák, hogyan oltanak el egy égő autót. A délelőtt folyamán egy roncsot béleltek ki szalmával – a szalma környezetvédelmi okokból került a roncsautóba, hiszen így a száraz növény égett igazából, és nem az autó. Így kevesebb káros anyag került a levegőbe. – meggyújtották, majd a tűzoltók egy vízsugárral eloltották. Miután a tűz kialudt, és az autó kiszabadult a lángok martalékából, szétvágták a kiégett roncsot, hogy a „sérülthez” odaférjenek. Így a gyerekek egy komplex mentési akciónak lehettek szemtanúi.

Hódmezővásárhelyen minden szolgálatra jut egy vonulás. Ez éves szinten 300 – 400 estet jelent, amiben benne vannak a lakástüzek, a favágások, valamint az ajtófeszítés is, ha valaki beszorul a lakásába. Öröm volt számunkra, hogy megmutathattuk a fiataloknak a munkának, és bízunk benne, hogy sokan fogják ezt a hivatást választan nagykorukban.” – mondta el Tóth Sámuel, zászlós rajparancsnok, aki hozzátette, hogy a nemrég átadott új gépjárműfecskendő is használatban van, és nagyon meg vannak vele elégedve.

Tóth Sámuel

A további napokban sem lesznek unalmasak a mindennapok a táborban, hiszen lakástüzet fognak szimulálni, valamint egy makói kirándulás is.

Nagy Enikő Vásárhelyről érkezett Mártélyra. Elmondta, hogy olyan nagy tüzet, mint a szerdai autótűz, még nem látott. Nagyon jól érzi magát, hiszen vannak barátai is a táborban, és azokkal is összeismerkedett már, akikkel eddig nem találkozott. Enikőtől megtudtuk, hogy sok mindent tanult már a pár nap alatt, de a legjobban az maradt meg benne, hogy nem szabad eldobálni semmi szemetet, főleg nem izzó tárgyakat, hiszen abból hatalmas tűz keletkezhet.

Nagy Enikő

Nekem is a kocsi felgyújtása tetszett a legjobban. Jó volt, hogy közben el is mondták a tűzoltók, hogy mit és miért csinálnak. Elmagyarázták például, hogy a tömlőt hogyan kell kigurítani, és mi a szakszerű oltás titka. Sok olyat láttam, amit a mindennapi életben is hasznosítani tudok majd. Ha például egy közlekedési balesetet látok, ezen túl nem esek pánikba, tudom, hogy mi a teendő. A közlekedési táblákkal is tisztában vagyok, hiszen iskolában is tanultunk. Egy azonban kifogott rajtam a rendőrségi előadáson, azonban már annak is tudom a jelentését.” – mesélte Viktória, az egyik táborozó.

Viktória

 

Sz.Viktor