A belgrádi szabálysértési bíróság adatai szerint 2014 márciusa óta – amióta létezik az alternatív büntetés lehetősége Szerbiában – 2223 közmunkára vonatkozó ítéletet mondtak ki a kiszabható pénzbüntetések helyett. Ez az esetek mindössze 1,12 százalékát jelenti, ugyanis az utóbbi három és fél évben 198 142 ítélet született – hangsúlyozta Milan Marinovic, a bíróság elnöke.

A közmunka a pénzbüntetés helyett választható alternatív büntetési forma, azaz az elítéltnek önmagának kell kérvényeznie azt. A tapasztalatok alapján ez azt jelenti – magyarázta a bíróság elnöke -, hogy az elítéltek mintegy 99 százaléka inkább kifizette a büntetést, vagy börtönbe vonult, mint hogy utcát takarítson, vagy idős, illetve beteg embereket gondozzon.

A büntetések “árfolyama” egyébként a közmunkának kedvezne, ugyanis egy ezerdináros (2550 forint) büntetés egy napi börtönnel vagy nyolc óra közmunkával váltható ki. A bíróság legkevesebb 20, de legfeljebb 360 órányi közmunkát róhat ki az elítéltre.
A szabálysértések mellett ezt a büntetési módszert az enyhébb bűncselekmények elkövetői is kérhetik, vagyis azok, akik olyan bűncselekményt követtek el, amelyért legfeljebb háromévnyi börtönbüntetés szabható ki.

forrás:mti.hu