– Már nagyon várom a szeptembert, mert akkor leszek első osztályos a makói Bartók iskolában – árulta el Lecki Lili. A 6 éves makói kislány azon húsz kisgyermek egyike, aki részt vesz a József Attila Múzeumban szervezett iskolafelkészítő tábor foglalkozásain. Lilinek egy kicsit könnyebb dolga lesz, hiszen a bátyja, Rómeó hatodikos a Bartókban, így a kislánynak nem egyedül kell megismerkednie az új környzettel.

De nem minden kisgyermek olyan szerencsés, mint Lili, hogy ugyan abban az intézményben kezdje meg a tanulmányait, ahová a nagyobb testvére jár. – Nagyon nehéz ez az átmeneti időszak, ami az óvodából elballagókra vár majd az általános iskolában, ezért öt esztendővel ezelőtt jött az ötlet, hogy tartsunk nekik felkészítő tábort – nyilatkozta hétfőn a múzeumban a tábor szervezője, Nadobán Zsuzsanna. A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanítónője hozzátette: ebben az egy hétben játékos formában készítik fel a volt ovisokat arra, mi vár majd rájuk szeptembertől.

Érdekes és izgalmas feladatokat kaptak, illetve kapnak a kis táborosok. Hétfőn például rajzoltak, színeztek, de még a cápákról is megtudhattak néhány fontos információt. Azért nem csupán a múzeum épületében töltötték a napot, hiszen kell nekik a játék a friss levegőn, így többször is kimentek labdázni, futkározni az udvarra. Nadobán Zsuzsanna kolléganőjével, Kőszeginé Szűcs Gabriellával tartja a tábort. Mind a ketten a Bartókban tanítanak, így a táborosok nagy többsége hozzájuk fog járni, ezért is jó, hogy szeptembertől nem lesz a számukra ismeretlen a tanítónéni. A munkát két diák is segíti: Varjú Dorina, aki a Bartókban hatodik osztályos, valamint a szegedi Deák gimnázium tizenegyedikese, Hajdu Emese.

Sarkadi-Kiss Zoé és szülei a Bartók iskola mellett döntöttek. – Szeretem a zenét, így furulyázni is megtanulok a suliban – tudtuk meg a 6 éves kislánytól. S miért ezt a hangszert választotta? – mert elmondása szerint nagyon szép hangja van. Zoé sokat rajzol, s többnyire lovat. Kedvenc színei a fekete és a fehér, valamint a pink. Az utóbbi annyira nem jellemző a lovak szőrére, de egy kisgyermek fantáziája nem szab korlátokat.

Sarkadi-Kiss Zoé és Leczki Lili

Munkatársunktól. K.