Ugyan jelentősen csökkent az elmúlt negyedévhez képest az Agrárhangulati Index, a mostani, 2,23 pontos érték is azt mutatja, azok a döntéshozók vannak többségben, akik javulást várnak környezetükben. Sőt, közben a beruházási kedv is kezd jelentősen emelkedni.

A válaszadók 77 százaléka tervez beruházást a következő 1 évben. Jellemző rájuk, hogy többségük az elmúlt években elmaradt fejlesztéseket szeretné most bepótolni, pályázatok segítségével. 52 százalékuk technikai fejlesztést tervez, 36 százalék az üzemméretet növelné, 28 százalék pedig változatlan formában képzeli el a következő 12 hónapot.

A megkérdezettek háromnegyede valamilyen mértékű önerővel is beszállna majd a fejlesztésébe, viszont a beruházni vágyók 42 százaléka támogatásból finanszírozná fejlesztéseinek java részét, míg a válaszadók több, mint negyede hitelből oldaná meg a kérdést.

Nem meglepetés talán, hogy a kérdőívet kitöltők 51 százaléka venne igénybe agrártámogatást pályázati úton a következő 1 évben, 36 százalékuk pedig vissza nem térítendő támogatásra csapna le.

A foglalkoztatottak számában nem igazán várható változás – mondta Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ agrárszakértője.. A kitöltők négyötöde nem tervez változtatást a beosztottak körében, 13 százalék létszámbővítést tervez, míg 3 százalék szeretne létszámot csökkenteni. Érdekesség, hogy a jövedelmezőség tekintetében többségbe kerültek a borúlátó gazdálkodók. Ágazati lebontásban az a különleges helyzet állt elő, hogy a tisztán növénytermesztő gazdaságok borúlátóbbak, hiszen 10 százalékkal vannak többen a romlásra számítók. Az állattenyésztők esetében ez az arány csupán 3 százalék. A válaszadók 47 százaléka a jövedelmezőség változatlanságát várja egy éven belül, 22 százalékuk várakozásai javulást, 30 százalékukéi romlást jeleznek. A változatlanságot várók aránya közel azonos maradt, míg a romlást valószínűsítők aránya 11 százalékkal emelkedett.

A felmérésből tisztán látható, hogy a közép-magyarországi régióban a legnagyobb a beruházási kedv annak ellenére, hogy ebben a régióban a támogatások aránya 40 százalék, míg a többiben 50 százalék – áll a Takarék Agrár Központ sajtóközleményében.

Forrás: MAgro.hu