Gőzerővel zajlik Mártélyon a Start-munkaprogram, melynek egyik legfontosabb eleme a mezőgazdasági ágazat. Ezen a téren jól haladnak a munkálatok. Júliusban már megtörtént a gabonák betakarítása. Tritikálé, őszi búza és őszi zab volt, amelyet termeltek a helyiek, ezek mindegyike már a tárolókban pihen, míg a területen keletkezett szalmát bebálázták és a majorba szállították.

„Erős közepes, jónak mondható termésátlagunk van mindenegyes gabonanövényből. A rekkenő hőséggel a problémánk, hogy még nem tudjuk a kukorica hogyan vészelte át ezt az időszakot. Abban bízunk, hogy ott is legalább egy átlagos termés összejön.” – nyilatkozta Borsos József polgármester.

A munka a zöldséges kertben is szakadatlan folyik. A hagyma betakarítása történik, a fogyasztható növények ezt követően a szárítóépületbe kerülnek. A pritaminpaprika érik, az uborka szedése pedig már most folyamatosnak nevezhető. A paradicsomszezon okán pedig ezen a téren is megkezdődhet a betakarítás. A zöldségeket természetesen friss fogyasztásra is használják, ám azonkívül a savanyítóba is jut, ahol az őszi-téli időszakra készítik el a közösségi konyha finom savanyúságait.

„Az említett mezőgazdasági munka mellett kollégáim a járdafelújítást is végzik. A Fő utca mentén, elején jó néhány ház előtt felszedték a járólapokat, igazították őket és kiszedték a törött elemeket. Igyekszünk a falusi zöldfelületeket is karbantartani. Itt vagyunk a parlagfű szezon elején, már három alkalommal nyírtuk körbe a területeinket, tudjuk és látjuk, hogy fontos ennek a növénynek a módszeres kaszálása és gyérítése.” – mondta el a polgármester.

Az állattenyésztési ágazaton belül is akadnak tennivalók. Négy darab hízósertés még megvan a tavalyi állományból, ezeket az állatokat augusztus végén, szeptember elején vágják. Ezt követően történhet meg a hízóállomány megújítása. Emellett azonban a juhállomány kialakítása is a tervek között szerepel. A program keretében 10 darab juh vásárlását tervezik, 9 anyaállat és 1 tenyészkos kerülhet a jelenleg kialakítás alatt álló istállóba.

„Túl vagyunk a Belügyminisztérium hivatalos ellenőrzésén is. Mindent rendben találtak. Mind adminisztrációs oldalon, mind a kertekben és a programokban. Az ütemezésnek megfelelő állapotban vagyunk.” – tette hozzá Borsos József.

A polgármester emellett kitért a helyi diákmunkaprogramra is, amelyen 18 fiatal vesz részt.

„Hálásak vagyunk azoknak a fiataloknak, akik a nyári időszakban Mártélyi Önkormányzat intézményeit választják nyári munkaként. A diákok aktívan segítenek, a mindennapi intézményi üzemeltetésben és a felújítási munkákban is. Úgy gondolom, az ő munkájuk nélkülözhetetlen, a csúcsidőszakban igazán sokat segítenek a fiatalok. Kilengő és szélsőséges gyerekekkel sem találkoztunk, a maga módján mindenki odateszi magát a munkafrontján. Nagyon elégedettek vagyunk a diákok munkájával.”

szcs