Hazánkban is egyre népszerűbbek az úgynevezett párakapuk. Most már számos településen találkozhatunk ezekkel a gyorsan összeállítható, praktikus hűsítő eszközökkel. Nem sok minden kell hozzá: elsőként egy olyan szerekezet, mely a vázát adja az egésznek. S erre fut fel a cső, mely a párásító fejet látja el folyamatosan vízzel. Ezt többnyire forgalmas helyen, így főleg tereken állítják fel.

Főleg városokban láthatunk, pontosabban használhatunk párakapukat. A községekben, falvakban azonban ritkán. Ez alól az egyik kivétel Királyhegyes. A település főterén használhatják ki ezt a frissítési lehetőséget az arra járók. Ez magában még nem lenne annyira érdekes, hiszen miért ne szerelhetnének fel a hegyesiek is egy ilyen berendezést?

Ebben az esetben jóval figyelemre méltóbb maga az alkalmazott technika. Nem vesződtek önálló lábbal a királyhegyesiek, hanem a praktikusságot tartva szem előtt oldották meg ezt a problémát. A főtéren, pontosabban a kereszteződésben álló KRESZ-tábla pont olyan, mintha maga a kapu váza lenne. A 12 kilométerre lévő Apátfalvát, illetve az 5 kilométerrel arrébb található Makó-Rákost mutató tábla két tartójához erősítették magát a csövet, s fölülre került a szórófej. Ennyi!

A közelben van a megálló, így többek között a buszra várók is előszeretettel sétálnak át alatta, így enyhítve magukat a már-már forró sivatagra emlékeztető melegben.

Munkatársunktól. K.