Számítógépeink külső és belső takarítása az első és egyik legfontosabb lépés, amit meg kell tennünk, ha megfelelően működő eszközt szeretnénk. A külső takarítás esetén egyszerűen le kell törölnünk a port a gépről. Sokan használnak erre porszívót, de ezt a szakember nem javasolja, helyette a nagy nyomású levegősprét alkalmazzuk. Kerülni kell az alkohol tartalmú tisztítószereket is, helyettük antisztatikus tisztítót használjunk. Amennyiben nem takarítjuk rendszeresen számítógépeinket, túlmelegedhet, lefagyhat, kikapcsolhat. Évente ajánlott áttakarítani a készüléket, amennyiben kertes házban lakunk, ahol könnyebben bejut a por, akár félévente is szükséges lehet alaposan áttisztítani. A MIX PC Számítástechnikai Szaküzlet és Szervíz pár óra alatt precízen és szakszerűen kitakarítja gépeinket, miközben át is vizsgálja, így érdemes rááldozni azt az 1500-2000 forintot.

Virtuális létünk megkeserítői lehetnek a vírusok, ezzel kapcsolatban Kis Tamás elmondta, kétféle típus a legelterjedtebb manapság, az ártalmas, zsarolóvírusok, amelyek pénzt kérnek azért, hogy adatainkat visszakapjuk. “Az esetek többségében nem fogjuk visszakapni, bármennyi pénzt is fizettünk érte!”- hívta fel a figyelmet Kis Tamás. A vírusok másik típusa az úgynevezett reklámvírusok, ezek inkább csak idegesítőek. Jelenlétét onnan ismerhetjük fel, hogy internet használat közben folyamatosan felugró ablakok jönnek be, amelyekre nem szabad rákattintani, be kell zárni. Amennyiben komolyabb vírussal állunk szemben, semmiképpen ne saját magunk akarjuk megoldani a problémát! Tele van az internet “kitakarító” programokkal, amelyek legtöbbje maga is vírus. Tehát mindenképpen forduljunk szakemberhez, ha vírusos a gépünk! Jelenleg nem létezik olyan vírusírtó, amely 100 százalékos védelmet nyújt, éppen ezért érdemes két helyen tárolni adatainkat, a gépen kívül egy külső meghajtón, vagy pen drive-on.

A rendszerfrissítés is lényeges eleme gépeink karbantartásának. Ha betöltési időnk lassul, már az jelezheti, hogy frissítésre van szükség.

Gyakori probléma a meghajtók viszonylagosan gyors betelítődése is, hasznos, ha időnként átvizsgáljuk, mire van szükségünk és mire nincs. „Egy 3 éve letöltött filmet nem fogunk megnézni, vagy ha igen, akkor erre be lehet szerezni egy külső meghajtót.” – ajánlotta a szakember. Amennyiben mégsincs elegendő helyünk adataink számára, és bővíteni szeretnénk a memóriáját, szerezzünk be erre a célra – asztali gép esetén – egy meghajtót, amit a gép mellé tehetünk. Laptop esetén csak cserével tudjuk ezt megoldani, nagyobbra kell a memória kártyát cseréltetni.

A számítógép választás tekintetében Kis Tamás kiemelte, a hozzájuk betérők újat és használtat egyaránt keresnek, utóbbiak különösen nagy népszerűségnek örvendenek, mert nagyon megbízhatóak és olcsóbbak, mint új társaik.

Régi gépeink karbantartása igen költséges, drágábbak hozzá az alkatrészek, ezért ajánlott inkább egy használt gépre cserélnünk a régit, mert olcsóbban megússzuk.

Ha szeretnének új számítógépet, vagy szeretnék bővíteni a meglévő gépüket, megbízható, gyors szervizre van szükségük, keressék a MIX PC Számítástechnikai Üzletet Hódmezővásárhelyen, a Petőfi utca 5. szám alatt (a régi festékbolt helyén). Telefonon a 70/605-9390-es számon érdeklődhetnek, illetve megtalálják az üzletet a facebookon is, MIXPC-Hódmezővásárhely néven, ahol folyamatosan tájékozódhatnak az akciókról is. Hamarosan hitelre is vásárolhatunk az üzletben, az ezzel kapcsolatos egyeztetések már zajlanak.

Az üzletben nem csak a gépek karbantartását végzi el Kis Tamás, de ha új gépre van szükségünk, segít összeállítani a nekünk megfelelő egyedi konfigurációt. Az új és használt asztali PC-k, laptopok, tabletek mellett pedig minden számítógéphez szükséges kiegészítő eszközt be tudunk szerezni – billentyűzet, egér, kábelek, mikrofon, kamera, és külön sarok van az üzletben a gamereknek, vagyis játékosoknak is. A MIX PC hétköznapokon reggel 9-től este 7-ig várja a vásárlókat, szombaton pedig 9-14 óra között tartanak nyitva.

Ács Helga