A nagy meleg ellenére számos látogatója akadt szombaton a Dinnyenapnak, hiszen ki ne élvezné a lédús gyümölcs zamatosságát a kánikulában? „Évente 3 terménynapot rendezünk, általában a dinnyével kezdjük ezt a programsorozatot, így ma minden eköré épül. 5 mázsa gyümölcs érkezett a Dél-Alföldről ide. A finom, mézédes magyar sárga és görögdinnyéből annyit ehetnek a kilátogatók, amennyi csak beléjük fér, a Budapestről érkezett Tanács Attila dinnyeszobraiban gyönyörködhetnek, illetve be lehet nevezni a szintén népszerű dinnyeevő versenyre is. Ősszel a hagyma és a paprika köré építjük majd a programokat” – mondta az eseménnyel kapcsolatban Kodácz Csengele, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark marketing vezetője.

Kodácz Csengele

Elnézve Tanács Attila alkotásait,talán nincs is olyan motívum, amelyet ne tudna kifaragni. Virágmotívumok, Sissi királyné és más híres emberek élethú portréja tekintett ránk a gyümölcsökön. A műalkotásokkal vetekedő dinnyeszobrok folyamatos csodálatnak voltak kitéve.

A népszerű dinnyeevő verseny, noha komoly feladat elé állította az 5 vállalkozó kedvű és elszánt versenyzőt – akik között akadt soproni és nádudvari résztvevő is – könnyed és kiváló hangulatban telt. A résztvevőknek 15 perc alatt kellett annyi dinnyét elfogyasztani, amennyit csak bírtak (vagy amelyről tudni vélték, hogy bírják). A versenyzők az evés mellett az egymással való ismerkedésre is időt szántak, nevetve beszélgettek két pirosló falat között, miközben a nézők átalakultak szurkolókká,így a véghajrában mindenki együtt „küzdött” az eredményért.

A győztes az ópusztaszeri Túri Gábor lett, aki 2,7 kg gyümölcsöt kanalazott be negyedóra alatt. „Azelőtt még soha nem vettem részt ilyen evőversenyen, most is a kislányom buzdított arra, hogy induljak. Lédús, mint a sör, ezt is ugyanúgy befelé kell termelni” – árulta el taktikájával kapcsolatban mosolyogva a győztes.

Túri Gábor

A jó hangulatot muzsikosok fokozták a nap folyamán, a legkisebbeket kézműves foglalkozás várta a skanzennél, a Nomád parkban pedig régi mesterségeket – rokkázást, kézi orsózást – próbálhattak ki a vendégek.

Noha a zamatos és nagy víztartalommal rendelkező gyümölcs biztosította a folyadékpótlást a tikkasztó melegben, azért mi (és még sokan mások) kihasználtuk a „falusi légkondi” adta felfrissülési lehetőséget.

Égető Réka kollégánk, felfrissülés közben

Miután megettünk jó néhány falat dinnyét, és még többet is, édes mosollyal távoztunk az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkból egy igazán hangulatos délutánt követően.

Ács Helga,

Fotók: ÉR.