Nagylakon immáron tizennyolcadik alkalommal rendeznek falunapokat. A hagyományokhoz híven a programsorozat egyik legünnepibb része, mikor szombatonként a faluházban a község legjei köszöntik. Ez most szombaton sem volt másképp, ugyanis ajándékot kaptak a település legifjabb, legidősebb lakói, az ötven éve vagy annál hamarabb házasságot kötöttek, illetve a legjobban tanuló diákok is.

Nagylak legifjabb polgárát, Lole Evelint édesanyja a karjában vitte fel a színpadra, hogy Locskai Zoltán polgármester felköszönthesse. Az apróság után a község korelnökeit ajándékozták meg, így a 90 éves Juhász Ferencné But Máriát, a 94 éves Csontos Pált, valamint a 96 esztendős Trembeczky Istvánt. Fél évszázada három pár is házasságot kötött: Hegedűs Sándor és Kurunczi Terézia, Trencsényi József és Nagy Mária, illetve Keló Pál Zoltán és Stefanik Mária. A gyémántlakodalmát két pár, vagyis Galgóczi István és Gurmai Eszter, valamint Suslák Mihály és Inokai Mária nemrég ünnepelte, így őket is köszöntötték a faluházban. Trembeczky Károly, a Nagylakért Alapítvány alapítója pedig jutalomban részesítette azokat a diákokat, akik kiváló eredményeket értek el, így Nagy Ágnes Evelint, Varga Dórát, Varga Zoltánt és Patai Zsófiát. Keló Pál Zoltánnét, vagyis Marika nénit többek között arról kérdeztük, hol és hogyan ismerkedett meg a későbbi férjével, illetve mi a hosszú házasság titka, a válaszait itt találja:

##audio:4467##

A köszöntések után a romániai Nagylakról érkező mazsorettek mutatkoztak be. Természetesen a házigazdáknak is vannak kiváló táncosai, őket a falunapok későbbi részében láthatták az érdeklődők. – Tavaly egy pomponos számot tanultunk be, s most is felkerestük Locskai Zoltánnét, Zsuzsi nénit, hogy segítsen a felkészülésben – tudtuk meg az egyiküktől, Tóth-Kása Izabellától. A szeptemberben az általános iskola hatodik osztályát kezdő lány és barátnői nagyon sokat gyakoroltak, hogy minden jól menjen a színpadon. Sikerült, hiszen nagy tapsot kaptak a közönségtől.

A falunapokon az egészségre is gondoltak, hiszen az első nap egészségügyi szűréseket tartottak, a másodikon pedig focittornát rendeztek. Szombaton azonban a szórakozásé volt a főszerep, így számos produkció színesítette a programot. – Minden tiszteletem a profi művészeké, de nekem a legjobban a helyi fellépők, s köztük is a gyerekek bemutatkozása tetszett, hiszen ők a tanulás mellett, nyaranta pedig a szünidő terhére dolgoznak azon, hogy minket szórakoztassanak – vélekedett Locskai Zoltán polgármester.

Munkatársunktól. K.