A nyári szünet ellenére gyermekzsivajtól volt hangos pénteken a makói József Attila Gimnázium. Igaz, nem iskoláskorú, hanem apróságok érkeztek a szüleikkel, hogy részt vegyenek a Makói Népjóléti Intézmény immáron már hagyományosnak mondható anyatejes világnapi rednezvényén.

Az édesanyák nem csupán hasznos tanácsokat kaphattak az anyatej fontosságáról, illetve annak élettani hatásáról, hanem számos érdekesség is várta őket. Így többek között a börzén kicserélhették egymással csemetéjük kinőtt ruháit, de tombolasorsolás is volt. A gyerekek sem unatkoztak, hiszen számos játékkal készültek a számukra a szervezők.

Makón nincs ugyan anyatejgyűjtő-állomás, de a védőnőknek és a gyermekorvosoknak köszönhetően azok, akik igénylik hozzájuthatnak. Ráadásul térítésmentesen, mivel a társadalombiztosítás fedezi a költségét. Az anyatej nem csupán kiváló táplálék a babának, mivel egészséges és immunerősítő, hanem egyben kapocsot is jelent az édesanya és a pici köztt. Az ezzel kapcsolatos gondolatait dr. Czanik Sarolta gyermekorvosnak itt találja:

##audio:4460##

Vári Edina mind a két gyermekét szoptatta. – Az efajta táplálásának kiemelkedő szerepe van a kicsik fejlődése során – emelte ki az édesanya. Azt is megtudtuk tőle, hogy nem csupán a szakembertől, hanem a többi édesanyától is hasznos dolgokat lehet hallani, ugyanis összetalálkozva megosztják egymással a tapasztalataikat. Erről Vári Edina így vélekedik:

##audio:4461##

Munkatársunktól. K.