Az előző évekhez hasonlóan, idén is az első napon azok munkáját értékelték a zsűri tagjai, akik kaptak felkérő levelet múzeumtól. A második napon a maguktól jelentkezők alkotásait bírálják, a harmadik nap feladata pedig az, hogy a már kiválasztott és összerendezett kiállítási darabokat egyben átnézzék.

A tagokra rendkívül megfeszített munka vár az elkövetkezendő napokban, hiszen összesen 366 festmény (165 alkotótól), 97 grafika (32 művésztől), 94 plasztikai alkotás (32 szobrásztól), 4 mű multimédia kategóriában (1 alkotótól), valamint 23 úgynevezett egyéb mű (8 művésztől) érkezett a felhívásra.

Szerda délelőtt a szakmai grémium tagjait Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere köszöntötte az Alföldi Galériában.

Minden megyei jogú városban van egy olyan, hogy “a város napja”. Hódmezővásárhelynek nem kellett ilyen napot létrehoznia, ugyanis 1954 óta az Őszi Tárlat mondható Vásárhely napjának. Itt mindenki tudja, hogy október első, de legkésőbb második vasárnapján déli 12 órakor megnyílik az Őszi Tárlat. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ennél régebbi kiállítási sorozat Magyarországon nincs. Nagyon büszkék vagyunk rá, és joggal lehetünk is. Kívánom a zsűrinek, hogy kemény munkájukhoz legyen erejük, és valóban egy színvonalas Őszi Tárlatot láthassunk itt, 64. alkalommal.” – mondta el beszédében Almási István.

Almási István

A válogatásról a zsűrit elnöklő Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója tartott eligazítást.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat több szempontból is fontos, és nem csak azért, mert ez az egyetlen ilyen hosszan tartó kortárs művészeti seregszemle, hanem azért, mert 19 olyan díj van, ami pénzjutalommal jár, és van egy Rékassy Csaba-díj is, ami kiosztásra kerül.” – mondta el Nagy Imre.

Nagy Imre

A zsűri tagjai:

–          Dr. Nagy Imre, múzeumigazgató, művészettörténész, a zsűri elnöke és a tárlat rendezője

–          Dr. Pogány Gábor, művészettörténész, a Vásárhelyi Őszi Tárlat címzetes kurátora

–          Fehér Dávid, művészettörténész

–          Kondor Attila, Tornyai-plakettes festőművész

–          Kovács Péter, Kossuth-díjas és Tornyai-plakettes grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

–          Taubert László, szobrászművész

–          Nagy Gábor, Munkácsy-díjas és Tornyai-plakettes grafikusművész

 

Sz.Viktor