Rendkívüli testületi ülést tartottak szerdán Makón. Első napirendi pontként a képviselők arról határoztak, hová is kerüljön az a harangláb, melyet a reformáció 500. évfordulója tiszteletére az önkormányzat a történelmi egyházakkal közösen kíván felállítani. Korábbi ülésen már tárgyaltak róla, de akkor nem sikerült megállapodniuk az emlékmű végleges helyszínéről. Most azonban igen: így október 21-én a Korona Konferenciaközpont előtti zöld területen avatják fel ünnepélyes keretek között a haranglábat.

– Csernyus Lőrinc városi főépítész is a fent említett helyszínt javasolta, az Ybl-díjas építész tervei alapján készül a harangláb – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester. Az ülésen felmerült, hogy a tér túl zsúfolt lenne egy újabb emlékművel, valamint a grandiózus alkotás a látképet is zavarná. A harangláb kevesebb mint 8 méter magas, így nem rontja az összképet – hangzott el válaszként. A Széchenyi tér Makó központja, s minden jelentősebb városi rendezvényt itt tartanak meg, így a harang – melyet Gombos Mikós harangöntő mester készít el – minden jelentősebb ünnepen, legyen az egyházi, állami vagy önkormányzati, megszólalhat.

A harangláb látványterve

Augusztus 2-től, vagyis szerdától indulnak a Makói Összművészeti Nyári Szabadegyetem kurzusai, melyeket a Makói Magán Zeneiskola és a Bartók iskola mellett a Koronában tart az Angyalsóhaj Alapítvány. A szervezet azzal a kéréssel fordult a képviselőkhöz, hogy a konferenciaközpontban kért helyiségek bérleti díját csökkentsék. Az eredeti ár szerint a szabadegyetem időszakára a díj bruttó 233 ezer 680 forint lenne. A grémium ezért elfogadta a civil szervezet kérést és bruttó 50 ezer forintra mérsékelte a bérleti díjat.

Az úgynevezett Ultra Trail Mont Blanc-i versenyt augusztus 31-én rendezik meg a franciaországi és a svájci Alpokban. Ezen a magashegyi nemzetközi megmérettetésen a makói Panyor Krisztina is rajthoz áll. A terepfutó ezért támogatási kérelmet adott be az önkormányzathoz. Szerdai ülésükön a képviselők úgy döntöttek, hogy a sportoló 100 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kap.

Munkatársunktól. K.