Tavaly rendezték meg első alkalommal a beton köré csoportosuló művészeti tanácskozást Hódmezővásárhely. Nagyon jó tapasztalatokkal zárult az első szimpózium, az esetleges technológiai félreértésekből adódó problémákat a mostani alkotási folyamatban igyekeznek a szervezők, a művészek kiküszöbölni, minimálisra csökkenteni – tudtuk meg Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy-díjas keramikusművésztől, főszervezőtől, aki a beton különlegességét így foglalta össze:

Pannonhalmi Zsuzsa

„Egy kipróbált anyag, hiszen a rómaiak óta használják szinte sérülésmentesen, hiszen nagyon ellenálló, ügy is fogalmazhatnék, hogy barbárálló. Közterekre épp ezért tökéletes, de szinte bármilyen berendezési tárgyat is el lehet belőle készíteni.” Pannonhalmi Zsuzsa megosztotta velünk, mivel is készült a szimpóziumra:

##audio:4428##

A résztvevő képzőművészek (Háber Szilvia Ferenczy – díjas keramikusművész, Kiszely Mária belsőépítész, Kerezsi Gyöngyi keramikusművész, Kovács Szabolcs Gergő üvegtervezőművész, Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy – díjas keramikusművész, érdemes művész, Szvet Tamás szobrászművész, Barta Soma egyetemi hallgató) szinte mindannyian tavaly még csak ismerkedtek a betonnal. Mostanra már magabiztosabban, több tudással felvértezve vágnak bele a közös alkotásba.

Barta Soma

Barta Soma, a Pécsi Tudományegyetem ipari kerámiatervező szakos hallgatójaként már tavaly is részese volt a szimpóziumnak, ahol neves művészekkel tudott együtt dolgozni. Akkor bortartóival nyűgözött le mindenkit. Az idei terveivel kapcsolatban így nyilatkozott a fiatal művész:

##audio:4427##

Soma mesélt a tavalyi szimpóziumról is: „Nagyon jó hangulata volt. Nagyon jókat beszélgettünk, és kint a Csomiépnél nagyon sokat tudtunk tanulni, és a tanulságokat most még jobban fel tudjuk használni. Az szerintem a jó, hogy ha kiöntünk, akkor napi szinten egyet elő lehet állítani, és miután tényleg megkötött benne a szerkezete, hidegen fel lehet akár szárazon, akár vizesen csiszolni, ezáltal nagyon fényesség, tisztává lehet tenni a beton felületét, de akár lehet naturálisan is hagyni, és az is nagyon jó hangulatot tud biztosítani.”

Mészáros Antal

Mészáros Antal, a Csomiép Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy cége az anyagokat biztosítja a művészeknek, illetve a szakemberekkel folyamatosan zajlik a konzultáció, hogy a lehető legmegfelelőbb összetételű betont állítsák elő. A tavalyi szimpóziummal kapcsolatosan Mészáros Antal legfőbb tapasztalata, hogy milyen fantasztikus dolgokat tudtak megvalósítani a betonból. Az ügyvezető nem titkolt célja, hogy a művészi egyediség megtartása mellett egyes alkotásokat piacosítson is.

A szimpózium résztvevőinek 10 nap áll rendelkezésére, hogy formába öntsék elképzeléseiket. A zárás augusztus 11-én lesz, az elkészült műveket pedig egy későbbi kiállításon fogják bemutatni.

ÉR.