Bizonyára sokan feltették már magukban – esetleg hangosan ki is mondva – a kérdést: miért éppen Mezővári, ez a legtöbbünk által sosem látott, sosem hallott kistelepülés. Itt, helyben is lenne mire költeni a pénzt – ez tény. Ahogy az is tény, hogy az ukrán és a magyar valóság között hatalmas különbség van. Szinte egy időutazással ér fel az, hogy átlépjük a határt. Eljutunk egy fájdalmasan gyönyörű országba, amelyen évszázadok óta nagyhatalmak, zsarnokok és helyi „kiskirályok” marakodtak, vérző sebeket ejtve ezzel a nemzeten. Jelenleg is háborús állapotokkal találkozunk: a határon fegyveres katonák engedélyezik a továbbhaladást, őrtornyokból figyelik a várakozók hosszú sorát, mindemellett kafkai adminisztrációs útvesztőben bolyonghatunk.

Az első sokkot második, majd harmadik követi, de a sor nem áll meg itt. Szó szerint szinte minden utcasarkon egy újabb eszmélés éri az embert: így is lehet élni. Ahogy a holdkráternyi kátyúkkal tarkított utak elvisznek minket Mezőváriig, már jön a felismerés: jó helyre kerül a pénz. Pedig még az óvodához meg sem érkeztünk. A régi óvoda udvarán játszó gyerekek a decemberi alapkőletétel óta figyelik, hogyan épül, fejlődik napról napra az új ovi.

Salamon Elemér

„A gyerekek már alig várják, hogy megnyissák az új óvodát. Kérdezik is folyamatosan: mikor nyílik? mikor nyílik? Mondjuk nekik, hogy szeptember 1-jén, és akkor a telet várhatóan már itt tölthetik, mert sajnos a régi óvoda úgy működik, hogy karácsony után téli szünetre kényszerül, mert egyszerűen nem bírjuk felfűteni. Hat hónap alatt 186 tonna szenet tüzeltünk el, és meleg sose volt az óvodában” – mesélte Salamon Elemér, Mezővári polgármestere.

Domonkos Mónika és Jázmin, aki már az új óvodába fog járni

Nemcsak a gyerekek várják az új óvodát, hanem az óvodapedagógusok is, illetve a szülők is. Domonkos Mónika intézményvezető elmondta, hogy sorra érkeznek a szülők, hogy ide szeretnék járatni a gyerekeket oviba. Az új épület majd’ 900 négyzetméteres, benne négy csoport elhelyezésére nyílik lehetőség, 80 férőhelyes lesz.

Hegedűs Zoltán

A keddi látogatás alkalmával a sajtó munkatársai is megtekinthették a készülő létesítményt. A delegációt Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere vezette: „Több mint 42 millió forintnyi készpénz gyűlt össze a vásárhelyiek adakozásának köszönhetően. Emellett számos vállalkozó természetbeni adományokkal járult hozzá ahhoz, hogy megépüljön az óvoda.”

„A tetőfedés kezdődött most el, a külső homlokzati szigetelés végénél tartunk, illetve belül a padlófűtés elhelyezése, betonnal történő beöntése zajlik jelenleg. Ami még hátravan: a falak és a mennyezet, ezek gipszkartonból lesznek befedve. Illetve a kazánház kiépítése, valamint a külső földterület rendezése. A munkákat egy kárpátaljai cég végzi, de lesz olyan munkafolyamat, amelybe hódmezővásárhelyiek is bekapcsolódnak. A munkálatok jó ütemben zajlanak. Teljesen reálisnak tűnik a szeptember eleji átadása az intézménynek” – fogalmazott dr. Dencs András, a Kárpátaljai Református Egyház képviselője, az építkezés projektmenedzsere.

Dr. Dencs András

Visszatérve a kezdeti kérdéshez: talán nincs is racionális válasz rá, miért. Mezővárinak, egész Kárpátaljának elkél a segítség, amelyért a hálát a gyermekek mosolyában kell majd keresnünk.

ÉR.