Szombaton és vasárnap szinte minden a Rónayakról szólt Kiszomboron. A család az 1780-as évek elején került a községbe és fogott hozzá a felvirágoztatásához. Azt el lehet mondani, ha nincsenek a Rónayak, akkor talán a település sem lenne olyan, amilyen napjainkban. A família óriási építkezésbe kezdett és szinte gombamód nőttek ki a földből a különböző épületek. Ezen a hétvégén az ősi család leszármazottait fogadták Kiszomboron.

A Rónay-kastély

A családból most négyen látogattak Kiszomborra. Rónay Tamás Elemér özvegye, Kákóczki Lotti két gyermekével, valamint vejével jött el. – Évente csak kevés alkalommal, úgy háromszor-négyszer adatik meg, hogy ellátogatunk Kiszomborra – tudtuk meg az özvegytől. Kákóczki Lotti nem csupán magáról, hanem a családról is beszélt, melynek egy részletét tőle itt hallja:

##audio:4375##

A Rónayakat Szegvári Ernőné fogadta. A polgármester elmondta: tájékoztatta a családot arról is, hogyan állnak az azóta műemlékké vált épületeik felújításával. A Rónay-sírkertet is apránként teszik rendbe. – A temető egy része önkormányzati tulajdonban van, ott már tizenegy nagyon rossz állapotú, szinte életveszélyessé vált nyughelyet sikerült megújítanunk, némelyik kripta akkora, hogy csak daru segítségével lehetett megemelni, így fértek hozzá a munkások – sorolta a polgármester.

A nagy múlttal rendelkező családnak köszönhetően közel 16 olyan különféle épület áll a községben, mely műemlék és az ország minden részéről, sőt, külföldről is érkeznek turisták, hogy megcsodálják. Hogy melyek ezek, azt Szegvári Ernőné polgármester itt részletezi:

##audio:4374##

Munkatársunktól. K.