Az idei aratási szezon az őszi árpa betakarításával kezdődött, az elsők között Somogy megyében mentek rá a szántóföldekre a kombájnok június 20-a környékén. Nem jókedvükben kezdték ilyen korán az aratást a termelők, az időjárás kényszerítette rá őket a korai munkára. A gazdálkodók a munkálatok elején már rá is jöttek, hogy nem sok örömük lesz idén az árpában. Dél-Somogyban a várt termés harmada például odalett a kevés csapadék miatt. A legoptimistább termelők is maximum 5 tonnás termésátlaggal számoltak hektáronként.

Somogy megye után Fejér megye gazdái is megkezdték a munkálatokat a földeken. A szárazság ebben a megyében is rányomta a bélyegét a termésre, 4 tonna körüli termésátlagokat lehetett elérni hektáronként. Az őszi búza aratásának kezdetét június utolsó napjaira tervezték be, ám ezt az időjárás meghiúsította. A napokban várható csak az indulás. Így továbbra is az árpa van soron, valamint a repcetáblákba is beleharaptak már a kombájnok. Az eddigi tapasztalatok alapján 3-3,5 tonnás termésátlagot produkál a megyében a repce. Ez természetesen később még változhat.

A sok negatív élmény sorába illenek a Békés megyében tapasztaltak is. Itt nagyon jól haladtak a munkálatokkal, a probléma viszont ebben a térségben is a mennyiséggel adódott. Átlagosan 4,9 tonna őszi árpát sikerült betakarítani a parcellákról, ami a tavalyi termésátlagtól 20 százalékkal maradt el. Az ok itt is az aszály, ugyanis nem teltek a szemek úgy, ahogy normál esetben teltek volna. Innen már árinformációk is érkeztek:

32 ezer forintért kezdték meg a felvásárlók a termény átvételét. Akik keveslik ezt az árat, betárolták a terményt és kivárásra kezdtek játszani.

Tolnából a múlt héten érkeztek az első információk az idei aratásról. Itt már a búza aratását is megkezdték, mellette a repcét is vágják a gazdák. A gazdák nagyon aggódtak a termésátlagok miatt, ugyanis másfél hónapig nem esett eső a térségben. Csak július első napjaiban érkezett meg az égi áldás – ami haszon mellett károkat is okozott. A napraforgónak és a kukoricának megváltás volt a csapadék, a jég – mert hogy az is jutott a térségre – viszont nagyon elverte a napraforgót. A betakarítást 1-2 napig meg kellett szakítani, de ezt követően ismét gőzerővel dolgozhattak a kombájnok. A Tolnai székhelyű Aranykalász szövetkezetnél az árpát már betakarították, jelenleg repcét és búzát vágnak. Árpából 6,9 tonnás hektáronkénti termésátlagot sikerült produkálni, repcénél eddig 3,2 tonna, őszi búzából 6,5 tonna lehet az átlagtermés. A számok a fent leírt megyékhez képest sokkal kecsegtetőbbek, viszont elmarad a tavalyi termésátlagtól.

A Bakonyból is olyan információk érkeztek, amitől nem görbül mosolyra a gazdálkodók szája. A tájékoztatás szerint jóval kevesebb jó és ígéretes átlagterméssel rendelkező tábla van idén, mint tavaly. Az idei gyenge hozam a bakonyi talaj heterogén tulajdonságainak, a hiányzó csapadéknak és a magas tengerszint feletti magasságnak tudható be. Az őszi gabonafélék esetében átlagosan 3,5 tonnás, őszi káposztarepcénél 2,5-3 tonnás termésátlag várható hektáronként. A tavaszi vetések esetében még rosszabb a helyzet. A felvásárlási árak is igen silányak: a búzát 38-42 ezer forintért veszik tonnánként, az árpa előre lekötve 35-38 ezer forintba kerül.

Országos átlagot tekintve idáig 50.000 hektáron aratták le a búzát, a hektáronkénti termésátlag 5,4 tonna körül alakul. A 236 000 hektáron vetett őszi árpa 60 százalékát aratták le, a termés minősége jó, átlaga 5 tonna körüli. Kedvező időjárás mellett ez a gabona napokon belül teljes egészében a raktárakba kerülhet. A 270.000 hektáron termesztett repce és a 14.000 hektárnyi takarmányborsó aratása még szintén folyamatban van.

Forrás: magro.hu