Dr. Fazekas Sándor, Magyarország Földművelésügyi Minisztériumának vezetője üdvözölte a zöldmezős beruházást. Kiemelte, hogy nagyon jó ütemben született döntés a beruházás megvalósítására. Összefoglalta, hogy amikor három éve megkeresték ezzel a projekttel kapcsolatban, nagyon jó elképzelésnek, nagyon jó ötletnek tartotta. De hatalmas terv volt ez, amit, lám összefogással, kitartással fel lehetett építeni.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kifejtette: nagyon örül annak, hogy ilyen szerencsésen találkozott a minőségi magyar vízi szárnyas tenyésztés, a magyar hízott libatartás, a magyar hízott libamáj előállítás, az izraeli igényekkel. Ez is bizonyítja, hogy piacképes a magyar áru, a magyar termelés. Az ágazat nehéz időszakon van túl. Nagyon sok szakember dolgozott azon, hogy felszámolják, felszámoljuk a madárinfluenza okozta veszteségeket, hogy visszanyerje Magyarország exportpartnereit. Azt gondolom – folytatta a miniszter – hogy az állattenyésztési ágazat jól felkészült, ehhez megfelelő tudásháttér, közép- és felsőfokú oktatás áll rendelkezésre. A kormány elkötelezett a magyar fajták megőrzésében és annak pedig rendkívül örül, hogy a kiváló magyar termékek, a magyar minőség eléri azt a világszínvonalat, amelyet egy olyan különleges gasztronómiai kultúrával bíró nemzet, mint Izrael, keres. Ebben a relációban azonban nem szabad elfelejteni a termelőket sem, akik rendelkeznek azzal a gyakorlati tudással, ami nélkül ez az üzem, ez az ágazat nem működhetne. Egy jó találkozás, egy szerencsés együttállás kellett ehhez. Bízom abban, hogy más termékek esetében is megtaláljuk, megtalálják barátaink azokat a csatlakozási pontokat, ahol a magyar mezőgazdaság magas színvonalú termékei felkeltik az érdeklődését más nemzetek mellett Izraelnek is. Ebben a munkában, a magyar mezőgazdaság fejlesztésében, továbbra is számíthatnak a támogatásomra. A magyar állam jogszabályi háttérrel biztosítani fogja, hogy kiegyensúlyozott és stabil lehessen a termelés – zárta köszöntőjét Dr. Fazekas Sándor, Magyarország Földművelésügyi Minisztériumának vezetője.

YosefAmrani, Izrael állam Magyarországra akkreditált nagykövete üdvözölte, hogy Magyarország kormánya támogatta ezt a beruházást. Sohasem szabad elfelejteni a múltat, – idézett a Bibliából József szavaival, – de hamarosan Magyarországra érkezik Benjamin Netanjahu, Izrael állam miniszterelnöke, hogy találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel és a két ország kapcsolata tovább fejlődhet. Mi nagyon készülünk erre és bízunk benne, hogy a miniszterelnöki találkozót követően tovább épülhetnek a gazdasági kapcsolatok. Sokan dolgoztak ezen a projekten és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik valamilyen formában támogatták ennek a beruházásnak a megvalósulását.
David Lau, Izrael állam askhenáz főrabbija köszöntőjében meleg szívvel üdvözölte a magyar kormányt és a vendégeket. Megszületett ez a beruházás és a vágóhíd után továbbfeldolgozó építését is tervezik. Eközben Magyarország és Izrael között együttműködések, kooperációk születnek, amelyek a hagyományokra és a kölcsönös tiszteletre épülnek. A zsidó nép az elmúlt évszázadban viszontagságos időket élt meg, de itt Magyarországon befogadják az Izraelből érkezőket. Az összefogásban mindig erő rejlik, abból mindig többet lehet kihozni és a háborúskodás elmúltával a kölcsönös tiszteletre, a barátságra lehet alapozni. A magyarok nyitottak, magas színvonalon termelnek és itt nagyon szívesen fektettek be. A főrabbi köszönetét fejezte ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és az EXIM Banknak, hogy hitellel támogatta ezt a beruházást. Kiemelte, hogy Magyarországon, olyan színvonalon termelnek a magyar gazdák, hogy képesek a legmagasabb minőséget is elérni, amelyet éppen keresnek Európában, az USA-ban, Izraelben és a világ megannyi országában. Magyarország sokszínű. Különleges módon tisztelik a magyarok a különféle vallásokat, nemzeteket. Ebben óriási erő rejlik – dicsérte hazánkat Izrael askhenáz főrabbija, David Lau. Magyarország és Izrael népe évszázadokon keresztül kapcsolatban volt egymással. Közös hagyományok, közös történelem köt össze bennünket, ezért is történhetett az, hogy Magyarországra esett a választás, ennek a beruházásnak a megvalósítására.

A magas rangú vendégek között feltűnt Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, aki kiemelte, hogy a megye nagyon nagy értékekkel rendelkezik. A mezőgazdaság teljes spektrumát nézve, szinte nincs olyan ágazat, amelyet ne lehetne megtalálni Csongrád megyében. Évszázados hagyományokra alapozva termelnek például paprikát, vagy éppen tenyésztenek különféle állatokat. Magyarország egyik legnagyobb tudásközpontja a megyeszékhelyen, Szegeden, számos karral bír, de külön foglalkoznak például Hódmezővásárhelyen mezőgazdasági képzéssel, illetve Szegeden a mérnöki karon belül élelmiszeripari oktatással. A nagyon változatos mezőgazdasági termelést egy jól fejlett állami adminisztrációval segíti a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Megyeszerte a kormányablakokon keresztül nincs olyan ügy, amelyet a gazdák ne tudnának gyorsan, ütemesen elintézni. A beruházást Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott üdvözölte, bízik benne, hogy a zöldmezős beruházás nem csak új munkahelyeket teremt, hanem bővülésével magával húzza a termelési ágazatot, amely további növekedést biztosít a térség kiskereskedelmi forgalmában is.

Az ünnepséget követően David Lau Izrael askhenáz főrabbija, Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, YosefAmrani, Izrael állam Magyarországra akkreditált nagykövete és Köves Slomó az EMIH főrabbija, ünnepélyes keretek között felavatták az üzemet.
A kóser vágóhíd kiemelten állít majd elő kóser libamájat és hízott libából készült termékeket, elsősorban export célra, de természetesen a hazai keresletet is kiszolgálja – ismertette David Lau az új üzem tevékenységét.Az EXIM Bank 1.75 milliárd forintnyi hitelt nyújtott a vállalat számára és a beruházás első fázisában 100 új munkahely megteremtését jelentette. A projekt kiteljesedésével pedig 260 új állás létrehozását biztosítja. A projekt második fázisában, 2018-tól a vágóhíd és a feldolgozó üzem mellé, egy úgynevezett továbbfeldolgozó termékek előállítására alkalmas részleg is épül majd. A feldolgozóban a szállító szalagok és a beérkező szállítmányok fogadására kialakított üzemrészleget elérve a főrabbi kiemelte, hogy a termelés a jelenlegi ütemezés alapján 2017. első felében indulhatott csak meg. Most a kóser vágóhídon a tervek szerint napi 2400 hízott libát dolgoznak fel, ennek köszönhetően 15%-kal növekszik az utóbbi években csökkenő, egyébként komoly hagyományokkal rendelkező magyar hízottliba hazai termelése.

Jászberény után, a világon a második olyan üzem lesz a csengelei, melynek kifejezetten ez a tevékenység jelenti a fő profilját. Az üzemben a kósersági előírásokat maximálisan betartják. Az üzem elsősorban exportra termeli a kóser baromfitermékeket, ugyanakkor kielégíti az egyre növekvő hazai igényeket is, hiszen a magyar minőség kiegészül az izraeli előírásokkal.
Az üzembejárás után különleges izraeli ízekkel kedveskedtek a vendégeknek.

Szilágyi Bay Péter
mezőgazdasági szakújságíró