Kedd reggel újabb közleményt posztolt a Facebook-oldalán Hosszú Katinka, amely szerint 29 úszó – köztük 14 olimpiai bajnok – állt mellé a kezdeményezésben. A szervezet, amelyet támogatásukkal létrehozott, a Global Association of Professional Swimmers (GAPS), azaz a Profi Úszók Világszövetsége.

Bejegyzésében Hosszú azt írta: bár eddig nem emelték fel a hangjukat, a legtöbben közülük nem csak megszólalni hajlandóak, de tenni is készek az úszósport megreformálásáért, akár saját érdekeik háttérbe szorítása árán is. A céljuk pedig az, hogy lehetővé tegye az úszók közös érdekképviseletét a saját sportágukban, hogy rálátásunk lehessen arra, mi történik ma az úszósporttal, és hatásuk arra, mi lesz vele a jövőben.

Hosszú jelezte azt is: elvárják, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) mostantól egyenrangú félként kezelje őket, tárgyaljon velük, és minden szakmai döntés előtt adjon lehetőséget nekik kifejteni a véleményüket.

A háromszoros olimpiai bajnok korábban indulatos posztban kritizálta a FINA-t az úszó világkupa szabályrendszerének átalakítása miatt, majd nyílt levelet írt sporttársainak, amelyben összefogásra kérte őket.

Az úszőnő felhívását ITT olvashatja!

Forrás: HVG