A diabétesz mellitusz szó szerint édes betegséget jelent, aminek oka a betegségben szenvedők édeskés vizelete. Azonban gyakran néma gyilkosnak is nevezik, hiszen sokáig tünetmentes ez a betegség. Magyarország lakosságának mintegy 8 százaléka érintett ebben a kérdésben, de előre láthatólag ez az arány az elkövetkezendő időszakban nőni fog. A cukorbetegek 10 százaléka ún. 1-es típusú diabéteszben szenved, míg 90 százalékuk a 2-es típusba tartozik, ami tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, hiszen sokféle formája van.

Dr. Károlyi Hortenzia

Ilyenkor nyáron az egyik legfontosabb a megfelelő folyadék bevitel, illetve az, hogy továbbra is betartsuk a rendszeres, megfelelő étkezést. A napi ötszöri táplálkozás elengedhetetlen. A nyári gyümölcsdömpingben ácsingózva nézhetjük a görögdinnyék, barackok mosolygós sorát. Cukorbetegként sem kell ezekről lemondanunk: egy-egy napközbeni kisétkezést kiválthatunk gyümölcsökkel. Fontos azonban, hogy figyeljük a színhidrát mennyiségét, illetve semmiképpen se reggel és este együk a gyümölcsöket. Az alkoholos italokkal is csínján kell bánni: a sörből már egy fél literes üveg elfogyasztása is kivált egy fél étkezést, mellé egy kis saláta férhet bele.

Hosszabb-rövidebb kirándulások esetén ne maradjon otthon a mérőműszer, a gyógyszerek, illetve mindenképpen legyen nálunk egy olyan kártya, amelyen fel van tüntetve több nyelven, hogy cukorbetegek vagyunk. Repülőút esetén kérjünk igazolást arról, hogy a tűk, gyógyszerek, inzulin saját használatra kell cukorbetegség miatt.

ÉR.