Guzsaly: gyakran gazdagon faragott, ritkábban festéssel díszített rúd, melyre fonásnál a rostcsomót felkötik. Tizenhét esztendeje három település, a Csongrád megyei Apátfalva, az erdélyi Apáca és a vajdasági Kisorosz vezetői úgy döntöttek, hogy ezt a nevet, vagyis a Guzsalyost felvéve, kulturális találkozót szerveznek mindig más és más helyszínen. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a későbbiekben a Békés megyei Csanádapáca is. A hétvégén Apátfalva volt a 2017-es találkozó házigazdája, ahol Szekeres Ferenc polgármester átadta a színes szalagokkal díszített rudat a jövő évi rendezőnek, vagyis Kisorosznak, amit a község vezetője, Kabók Imre vett át.

A legmesszebbről érkezett küldöttség természetesen az apácaiaké volt. Erdélyből, s azon belül Brassó mellől utaztak Apátfalváig. Hogy pontosan mit is érdemes tudni erről a településről, illetve mivel foglalkoznak ott az emberek, azt kérésünkre Bölöni László polgármester foglalta össze:

##audio:4330##

A jövőre nagykorúvá érő találkozó legfontosabb célja, hogy szorosabbá fűzze a testvértelepülési kapcsolatokat, illetve erősítse a magyarság összetartozását. Ezt pedig elsősorban a kultúrával lehet elérni, hiszen a gyökerek közösek, csak más és más tájegység népi elemei keverednek bele. Ezekből láthattak ízelítőt az apátfalvi faluházban az érdeklődők. László Réka apácai tanítónő ismertette a náluk folyó színjátszást, illetve néptáncoktatást:

##audio:4332##

Nem sok szem maradt szárazon, mikor a résztvevők közösen elénekelték a magyar és a székely himnuszt, valamint a Nélküled (Egy vérből valók vagyunk) című dalt. Az éneknek mindig is fontos szerepe volt és van most is a magyar közösségekben. Hogy mely dallamok is a jellemzőek az erdélyi Apácára, azt Simonné Nagy Ilona, a község evangélikus lelkésze itt részletezi:

##audio:4331##

Munkatársunktól. K.