A patinás ménesgazdaság ismét nemzetközi fogatversenyt rendez. Az elismerés a kitűnő pályának és infrastukturának, a többször sikeresen vizsgázott szervezőknek és a nemes hagyományokat őrző, rusztikus környezetnek szól.
A július közepi versenynek nagy a tétje: feltehetően itt dől el, hogy a szeptember 24-27-i lipicai kettesfogathajtó világbajnokságon melyik öt (vagy a házigazdák döntésétől függően akár hét) hajtó képviseli Magyarországot a kontinens viadalon?

 

A mezőhegyesi versenyen a teljes magyar élgárda – köztük a már biztos kerettag, a világbajnoki cím védője Lázár Vilmos, tizenegyszeres világbajnokunk is starthoz áll.  Lázár Zoltán tagja a vb-keretnek, így „felmentést” kapott a mezőhegyesi fellépésről; az augusztus 22-24-i göteborgi négyes EB-re készül. Nyolcszoros világbajnokunk – mint már többször – pár nap különbséggel a négyes Eb-n és a kettes Vb-n is starthoz áll.
Hölle Martin Hollandiában, Beekbergben versenyez és „teszteli” a lehetséges vb-ellenfeleket.
A mezőhegyesi fogatprogram
Nagyló (egyes-, kettes-, négyes), póni fogatok, gyermek-, junior-, fiatal hajtók- és fiatal fogatlovak részére.
A pónifogatok minősítő versenye az augusztus 15-20.-i németországi világbajnokságra.A fiatal fogatlovak minősítő versenye a szeptember 4-6., mezőhegyesi Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára.

Július 13., csütörtök: állatorvosi szemle

Július 14. és 15., csütörtök, péntek: díjhajtás

Július 15., szombat: maratonhajtás

Július 16., vasárnap: akadályhajtás

Az eddigi versenyeredmények, valamint a díj-, a maraton- és az akadályhajtásban remélt eredmények alapján a 2-es Vb-csapatunk összetétele akár borítékolható…
A szövetségi kapitány viszont – érthetően – csak a Vb helyszínén, az állatorvosi ellenőrzés után hirdet nyilvánosan csapatösszeállítást.
Az utazó keretet viszont várhatóan a mezőhegyesi verseny után megnevezi Tóth Tamás.
Amennyiben a mezőhegyesi verseny után maradnak kérdőjelek, akkor egy beekbergeni verseny szerepel a felkészülési programban.
A Vb-keret Lázár Zoltán szakági edző és a kapitány vezetésével szeptember 5-10-én a piberi edzőtáborban fejezi be a felkészülését a világbajnokságra.
Július közepén tehát ritkán látható érdekes, izgalmas, tétre menő verseny helyszíne lesz Mezőhegyes.
Kitűnő ráhangoló esemény a szeptember 4-6-i mezőhegyesi III. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága.
Fogathajtóink a világ- és Európa-bajnokságokon 94 érmet, köztük 40 aranyat nyertek.Eddig… !
Szórakoztató programok
Republic-koncert, Pápai Joci és zenekara fellépésével, más szórakoztató műsorok, ingyenes belépéssel, népművészeti vásár, a táj ízeinek utcája, gyermekprogramok. Látogatás a ménistállóba a nóniusz lovakhoz és a kocsimúzeumba. Sétakocsikázás a méneshez. Gazdag, színvonalas lovas- és szórakoztató programok várjál a vendégeket.

forrás:Magyar Lovassport Szövetség