Hatalmas fejlődés küszöbén áll Maroslele, ugyanis az idén számos beruházás megvalósítása is elindul. – A kivitelezéshez szükséges összeg, ami meghaladja a 820 millió forintot, már meg is érkezett az önkormányzat számlájára – tájékoztatott Martonosi György polgármester. Ezen összeg jelentős része, vagyis 503 millió forint, a Hódmezővásárhelyet Makóval összekötő kerékpárút lelei szakaszának a kialakítására fog elmenni. A munkálatokat a következő hónapban már el is kezdik.

A polgármesteri hivatal új szárnyának a látványterve

Már bontják a polgármesteri hivatal mellett lévő öreg épületet, ahol ezt követően felépülhet az az új szárny, ahol a körzeti megbízotti iroda és a takarékszövetkezet is helyet kap. Ennek költsége 70 millió forint. Újabb 70 millióból pedig energetikai szempontból korszerűsítik a könyvtárat és a községházát. Az iparterületen is jelentős fejlesztés kezdődik idén augusztusban: 120 millióból inkubátor- és hűtőház épül, de plusz 10,2 millióból aprítéktárolót, valamint zöldségfeldolgozót és gyümölcsszárítót is kialakítanak. A Rákóczi utcában megújul a belvízelvezető árok, a József Attilában, a Petőfiben és a Rákócziban a csatorna, de járdák is épülnek, ezek összeköltsége 45,5 millió forint.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 33,5 millió forintot költ a maroslelei iskola felújítására. Az intézmény udvarán pedig közel 300 millió forintos kormányzati támogatásból egy új tornacsarnokot létesítenek. Az utóbbi esetében nem volt elegendő hely az iskola területén, ezért a szomszédban lakó testvérpár – térítésmentesen – felajánlott akkora részt a portájukból, amekkora még hiányzott. Erről, valamint az iskolai beruházásokról Martonosi György polgármester itt beszél:

##audio:4306##

A tornacsarnok tervrajzai, belső látványterve

A fent említett beruházások megvalósítása az idén indul. Ezek sorába tartozik még a leleiek egyik nagy álma, vagyis a községet Makóval összekötő út felújítása. A 700 milliós projekthez ősszel fognak hozzá. Ezeken kívül a lelei önkormányzatnak több olyan beadott pályázata is van, melyek még elbírálásra várnak. Így például a 25 milliós piacfejlesztés, 38 millióból a helytörténeti gyűjteménynek otthont adó épület felújítása, külterületi úthálózat rendbetétele és ehhez szükséges gépek vásárlása 50 millióból. Az iskolai és az óvodai konyha felújítására pedig 26 milliós támogatási igényt nyújtottak be. Nemzetközi pályázatuk is van, román partnerekkel katasztrófavédelmi feladatok ellátását segítő eszközöket vennének, összesen 66 millió forintból. A legnagyob volumenű – összesen 1 milliárd forint – projekt pedig az úgynevezett humán kapacitások és szolgáltatások fejlesztése érdekében beadott két pályázat. Mind a kettőben kilenc település fogott össze, s a két konzorcium vezetője Maroslele.

Munkatársunktól. K.