Három zenekar gondoskodott ezúttal arról, hogy a vásárhelyi közönség jól mulasson, miközben egyrészt élvezik a zenét, másrészt szemükkel kísérik a katonák gyepshow-ját. Ugyanis egy-egy ilyen katonazenekari találkozó, fesztivál folyamán komoly koreográfiával készülnek a csapatok. Versengésről azonban szó sincs, inkább kiegészítik egymást a zenekarok, színesítve a felhozatalt. Hódmezővásárhelyre ez alkalommal Debrecenből, Szolnokról érkeztek a zenekarok, és természetesen a házigazda Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar is elkápráztatta a nagyérdeműt.

Almási István

A zenekarok felvonulása után Almási István polgármester köszöntötte a közönséget, illetve a vendégkatonákat. „Ez a katonazenekarok ünnepe Hódmezővásárhelyen. Az elmúlt időszakban nagyon sok élményt nyújtott számunkra a katonazene. Hódmezővásárhely mindig számíthat a katonazenekarra az ünnepségeken, a rendezvényeken, és emellett a fesztivál mellett minden évben csodálatos adventi hangversenyt is adnak. Nem véletlen, hogy néhány évvel ezelőtt Hódmezővásárhely legmagasabb kitüntetését a Bessenyei-díjat is elnyerte a zenekar.”

Dr. Ruszin Romulusz

Majd dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka szólt pár szót: „A zenekarok művészi szinten képesek megjeleníteni azt a zenét, amit mi a mindennapokban elvárunk, hogy játszanak. Ugyanakkor ezzel a fesztiválon szeretnénk Önöknek köszönetet mondani. Mi katonák, az 5-ös dandár, kiegészülve az egész magyar honvédséggel, elég sokat csörömpölünk itt, Vásárhelyen. Hiszen a déli határ védelme érdekében felállított ideiglenes kötelék fő harcállása itt van. Innen mennek ki a katonák, hogy a rendőr kollégákkal közösen őrizzék a déli határszakaszt. A harcjárművekkel, a teherautókkal már korán reggel és késő este megyünk át Vásárhely utcáin, és néha lövéseket is hallhatnak, hiszen a fiúk készülnek éles feladatokat. Ma nem csörömpöléssel, hanem méltó kívánjuk megköszönni Önöknek azt a türelmet, amivel elviselik azt, hogy a katonák néha valóban más hangokat is megütve zavarják a nyugalmat itt Vásárhelyen.”

A fesztiválon a zenekarok mellett fellépett Kónya Krisztina operaénekes, valamint az érdeklődők megcsodálhatták a Pavane Táncegyüttes és a Debreceni Honvéd Táncegyüttes műsorát is.

ÉR.