Az egészségnap keretein belül a Kulturális Központba érkezők reggel 8 órától részt vehettek látásvizsgálaton, ortopédiai felmérésen, emlőrákszűrésen, hallásszűrésen, valamint az EVP-Egészségfejlesztési Iroda szűrésein.

Dinnyés Edit, az EVP-Egészségfejlesztési Iroda prevenciós nővére elmondta, hogy az eseményre előzetesen 63 fő regisztrált, de bárkit szívesen látnak, aki szeretne részt venni a szűrő vizsgálatokon.

„Aki ide érkezik először egy regisztráción és alapméréseken esik át, utána az emeleten folytatódnak a vizsgálatok, a mért eredmények alapján pedig életviteli tanácsokat is adunk a szűrésen résztvevőknek.” – tette hozzá a nővér.


A szűrésekre érkező vendégek reggel nyolc órától vehettek részt a különböző vizsgálatokon.  A testsúly, testmagasság, és haskörfogat méreteinek feljegyzése után, a vérnyomás, pulzus, testtömeg index, valamint a kilélegzett levegő szén-dioxid tartalmának ellenőrzése következett. A szűrésre érkezők eredményeit egy járólapra írták fel, amit a későbbiekben akár orvosaiknak is meg tudnak mutatni.


Nagy Mihálnyé elmondta, hogy legjobban az érszűkületmérés érdekli. A vérnyomását rendszeresen szokta ellenőrizni, de csak ilyenkor, évente egyszer vesz részt alaposabb kivizsgáláson.


A második állomás az emeleten volt, itt a szűrésre érkezők vérének vizsgálata folyt. Az ujjbegy megszúrása után többek közt vércukor- és koleszterin szintet is mértek.

Az érszűkület rizikófaktor ellenőrzése folyamán, minden végtagra az EKG-hoz hasonlóan mandzsettákat helyeztek fel, majd a mért eredmények alapján egy számítógép, referencia értékek alapján állapította meg a veszély fokát. A csontsűrűség rizikó vizsgálat során, pedig a sarokcsontot vizsgálták meg.


Vizsgálták még a szűrésre érkezők anyajegyeit is. A bőrrák kialakulásának megelőzése érdekében fontos fényvédő szerrel bekenni a testet már fél órával azelőtt, hogy napra mennénk, valamint nyáron 11 és 3 óra között ajánlott kerülni a közvetlen napfényt. Aki nem jut el hasonló szűrésre, és az anyajegyének színében, alakjában, méretében változást vesz észre, annak érdemes elmenni bőrgyógyászához kivizsgálásra.

n.j.