Földeákon több évtizede rendeznek falunapokat. Ennél is nagyobb múlttal rendelkezik viszont az úgynevezett rózsalakodalom. Az elsőt lassan 150 esztendeje, vagyis 1871-ben rendezték meg. Aki szombaton ellátogatott a községbe, az részese lehetett ennek az igazán érdekes és Magyarországon egyedülálló programnak.

Szó sincs valódi házasságkötésről. Még szinte az sem fordult elő ezalatt a majd három emberöltő alatt, hogy a párok a valódi életben is egy párt alkottak volna. A földeáki rózsalakodalom lényege, hogy Oltványi Pál egykori plébános létrehozott egy alapítványt, mellyel a község legkiválóbb fiataljait jutalmazzák. S ezen, mondhatni díjátadó köré építették fel ezt a látványos programot. A rendezvényt Farkas Sándorné könyvtáros itt részletezi:

##audio:4286##

Hofmann Réka és Kocsis Iván

Ahogy korábban, úgy az idén is két párt jutalmaztak meg Földeákon. Az egyik rózsamenyasszony és rózsavőlegény Hofmann Réka és Kocsis Iván, a másik pedig Szabó Zsóka és Hofmann Márk. – Rejtély, hogy miért engem választottak, de nagyon megtisztelő, talán találtak bennem valami pozitív tulajdonságot  – mondta mosolyogva a makói József Attila Gimnázium magyar fakultációs diákja, Szabó Zsóka. A 17 éves rózsamenyasszony szerint a községben most is igen népszerű ez az esemény. – Nemrég még tagja voltam a helyi néptánccsoportnak és ha jól számolom, akkor korábban én kilenc rózsalakodalmi menetben is részt vettem – tette hozzá Zsóka.

Zsóka rózsavőlegénye Hofmann Márk volt. – Most érettségiztem a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban, épp a rózsalakodalom napján kaptam meg a bizonyítványomat – vette át a szót a 18 éves Márk. Agrármérnök szeretne lenni, ezért szeptembertől a gödöllői egyetemen folytatja a tanulmányiat. A diploma megszerzése után pedig a családi vállalkozásukban dolgozna. Ahogy Zsóka, így már Márk is fiatal korában számos alkalommal ott volt a rózsalakodalmi menetben. – Nagyon örültem, mikor felkértek, mert már régóta szerettem volna rózsavőlegény lenni – árulta el a leendő agrármérnök.

Szabó Zsóka és Hofmann Márk

Munkatársunktól. K.