Ami a festményen, az szinte a valóságban is – talán ez lehetett volna a mottója a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos rendezvénysorozat makói eseményének. Szombaton a József Attila Múzeumban, ahogy az amerikai filmben – az Éjszaka a múzeumban címűben – életre keltek a kiállított tárgyak. Nem kell megijednie senkinek, nem sétált Széchenyi a tárlók között és az öreg vitézek sem ragadtak újra kardot, csak Erzsébet királynőt és korát bemutató programok sikerültek zseniálisra.

Szinte nehéz feladatnak tűnik, hogy felsoroljuk a teljes kínálatot. A lényeg, hogy az 1867 utáni korszak, vagyis a kiegyezés elevenedett meg Makón. Ezt úgy kell elképzelni, hogy Sissi fémjelezte bécsi udvar költözött néhány napra a Maros-parti városba. Pénteken egy igazi Habsburg is tiszteletét tette itt. Szombaton pedig folytatódott az időutazás. Hogy pontosan mi mindennel, azt Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató itt részletezi:

##audio:4289##

Egy-egy táncstílust sem egyszerű kiválóan művelni, hát még közönség előtt egy teljesen másban bemutatkozni! Erre is volt példa szombaton a múzeumban. A makói Maros Táncegyüttes tagjai keringőztek, a Szegedről érkező társastáncosok pedig kipróbálták, milyen is a népi vonulat. A közönség lelkes tapsa kísérte mind a két változatot. Az meg csak fokozta a lelkesedést, mikor fiatal makói lányok Sissi királyné ruháiba bújva jelentek meg a skanzen színpadán.

Még honvédek is tartottak egy rövid bemutatót, hogy teljes legyen az Osztrák-Magyar Monarchia feeling. Mivel Szent Iván éjjele is ekkor volt, így a tűzugrás sem maradhatott ki a sorból. A nem mindennapi programsorozatot pedig zseblámpás éjszakai tárlatvezetés koronázta meg, ahogy 150 esztendővel ezelőtt Sissivel is tették ugyanezt.

Munkatársunktól. K.