A DARPA, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege nemrég kiadott tanulmányában a Fortune listáján szereplő cégeknél használt jelszavakat vizsgálta.

Megállapították, hogy a használt kódok mintegy fele ugyanazt a mintát követi.

Íme, a tanulmányban kimutatott három leggyakoribb jelszó-kombináció:

Egy nagybetű, öt kisbetű és három számjegy (Példa: Neve123)

Egy nagybetű, hat kisbetű és két számjegy (Példa: Névírva12)

Egy nagybetű, három kisbetű és öt számjegy (Példa: Neve12345)

Nyilván másodpercek alatt lehet ezeket feltörni.

Ahogy jelszónak az életkor, a társ, a gyermekek, a rokonok vagy a háziállatok neve sem alkalmas.

Közismerten a legerősebb jelszavak nagy- és kisbetűk, számok és szimbólumok véletlenszerű kombinációjából állnak. Ezeket létrehozhatjuk jelszógenerátorokkal, például ezzel.

Velük az a gond, hogy nagyon nehéz megjegyezni az értelmetlen írásjelhalmazokat.

Hasonlóképpen célravezető módszer a számunkra értelmes, ám egybeírt szavakból álló kombináció. Ezek ugyanolyan jól tudják őrizni a biztonságunkat, mint a bonyolultak – ha elég hosszúak.

Mert a hosszú, egyszavasra alakított mondatok hasonló véletlenszerűséget nyújtanak a kódtörőknek, mint a betűk és a szimbólumok bonyolult mixe.

Ilyesmit javasolnak a Carnegie Mellon Egyetem kutatói: ilovefreshsashimituna. 21 kisbetűből áll, szóközök nélkül, s annak, aki szereti a japán ételkülönlegesség nyers halat, annak könnyű emlékezni rá.

Ennek mintájára készíthetünk magunknak magyar nyelven is értelmezhető jelszót. Mindössze arra kell figyelni, tanácsolják a kutatók, hogy a „szavunk” 16-64 karakter hosszúságú legyen.

Fontos, hogy ne használjunk egyetlen jelszót minden védett fiókunkhoz, mert ha az egyiket mégis eltörnék, vele minden máshol tárolt adatunk is elveszhet.

Forrás: hirado.hu