A nagyobb magyar múzeumok – ahogy az a nevében is szerepel – évente jelentetnek meg évkönyvet. A kisebbek ennél ritkábban. Most a makói József Attila Múzeum is belépett ezen intézmények sorába, hiszen pénteken mutatták be az ilyen jellegű kiadványukat. Érdekesség, hogy a múzeum 67 esztendős fennállása óta ez az első.

Tizenhat szerző munkáival találkozhatnak az olvasók: Bogoly József Ágoston, Cs. Tóth Gabriella, Forgó Géza, Gáti József, Gerencsér Judit, Gilinger Katalin, Halmágyi Pál, Horváth Sándor, Kerek Ferenc, Kolarovszky Tamás, Kunkovács László, Legeza László, Nagy Gábor, Sipos Carmen, Tóth Ferenc és Üveges Krisztina.

– A mi évkönyvünk nem tematikus, vagyis sok mindent összefogtunk, a régészetet, a zene- és irodalomtörténetet, a néprajzot, illetve sok mást még – mondta Halmágyi Pál. A nyugalmazott múzeumigazgató hozzátette: neves makóiakkal is foglalkoznak a szerzők, mint Galamb Józseffel, Pulitzer Józseffel és Istók Margittal. Az ismert zongoratanárővel kapcsolatban az is érdekesség, hogy az ismerősei is elmondják, pontosabban leírják róla a gondolataikat. Halmágyi Pál ezt itt részletezi:

##audio:4280##

A nemrég elhunyt Kocsis Imre makói festőművészről is született egy írás a kötetben. Vele kapcsolatosan pedig számos fontos információt megtudhatnak az olvasók a Maros-parti művésztelepek mindennapjairól. A technika sem hiányozhat a kiadványból: a híres Ford T-Modell szerepel benne Galambnak köszönhetően. – Én pedig Pulitzer és Munkácsy kapcsolatát dolgoztam fel, vagyis azt, mikor a makói származású világhírű médiamágnás amerikai otthonában vendégeskedik Munkácsy Mihály, s ezt követően megfesti Pulitzer feleségét – mondta végül Halmágyi Pál.

Munkatársunktól. K.