Az 1998-ban megalakult Hódmezővásárhelyi Rotary Club azt a célt tűzte ki maga elé, hogy látásmódjukkal a nemzetközi Rotary Clubokkal összhangban teljesítsék az általuk képviselt célokat: önzetlen munkájukkal segíteni a rászorulókat, felmutatni rohanó világunk értékeit, segíteni a szépet, a jót, az értékeset, támogatni a tehetségeket.

Ennek része például az az ösztöndíj, amit évente nyújtanak nehéz sorsú, de jó tanuló diákoknak (és az idei rotarys évben volt a legtöbb kitüntetett) vagy az évi két bál, amelyen adományokkal tudják támogatni a résztvevők elképzeléseiket. Egy terápiás lovat is sikerült beszerezni, amelynek ünnepélyes átadása még ezt követően lesz.

Dr. Pálinkó Mihály

Dr. Pálinkó Mihály – a klub szabályzatának megfelelően – egy évig viselte a helyi rotarysok elnöki láncát. Ez idő alatt számos olyan eredményt ért el a klub, amelynek alapján levonható a tanulság: sikeres, mozgalmas és tartalmas évet zárt a szervezet vásárhelyi egysége. „A kitűzött célokat sikerült teljesíteni, sőt, még túl is szárnyaltuk azokat. Új dolgaink közül ki kell emelnem azt, hogy felélesztettük a külföldi kapcsolatainkat (például Zentával, Araddal és Marosvásárhellyel). A meglévők mellett egy olyan programot csináltunk, amely a jövőben fog megvalósulni: a makói Rotary Club megalapítása. Valamint a Tiszta Szívvel Alapítvánnyal vettük fel a kapcsolatot.” Szintén nagy érdem, hogy a cserediákprogram is szép sikereket ért el az idén.

Ez utóbbit nagyon fontosnak tartja az új elnök, Tompai Attila is, aki a terveiről is beszélt szerkesztőségünknek. „Legelső lépés, hogy egy kicsit jobban megismertessem a Rotaryt az emberekkel. Ezt másfél évvel ezelőtt kezdtem el: Hódmezővásárhely összes középiskoláját bejártam, minden osztályban tartottam osztályfőnöki órát, hogy az ösztöndíj- és a cserediákprogramról meséljek nekik.” Az új elnök azt is hozzátette, hogy sok jelenleg futó projektjük is van, ami vinni szeretne tovább, ilyen például a Tündérkert projekt is, amelynek értelmében fizikailag és szellemileg sérült gyerekeket támogatnak. Országos cél a Rotarynál a fiatalítás. Tompai Attila értelmezésében ez nem életkori fiatalodást jelent, hiszen az idősebbek tapasztalatára nagy szükség van, így elsősorban fejben kell fiatalodni.

Tompai Attila

„Ha valóban fiatal tagokkal szeretnénk bővülni, akkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy háromórás üléseket tartsunk. Aki fiatal, és elért valamit, nyilván sokat dolgozik, valószínűleg most alapított családot vagy most fog, ebből is következik, hogy nincs ideje. Ezért 7 munkacsoportba osztottam a feladatainkat. Már szinte minden tagunknak megvan a helye, melyikben fog tevékenykedni. A Rotarynak fogaskerék a jelképe. Ha mindenki – mint egy kis fogaskerék – csak egy picit fog fordulni, akkor a gépezet egy hatalmas nagyot fog durranni, és nekem ez a célom” – így a soros elnök.

Kissné Urgyán Mária

A láncátadó ünnepségen a vásárhelyi csoport tagjait köszöntötte még Csongrádi Pál alkormányzó is. Illetve az ünnepség részeként ajándékot kapott a két cserediák, valamint tiszteletbeli tagokat is avattak. Kissné Urgyán Mária és dr. Csizmadia Sándor tagság nélkül is támogatják a klubot.

Dr. Csizmadia Sándor

ÉR.