Gyurisné Pethő Zsuzsanna, a Hódmezővásárhelyi EVP-Egészségfejlesztési Iroda programigazgatója elmondta, az ő feladatuk a projekt során az, hogy kialakítsák az egészségtudatosságot a részt vevőkben, hogy érdeklődjenek az egészség iránt, és tegyenek is ennek eléréséért. A hétfőn reggel kezdődő 5 napos interaktív workshop a serdülőkorú fiatalok részvételével megy végbe, ők az a korosztály, akik még most alapozzák meg életmódjukat, formálhatóak, terelhetőek. „Az egész napos program során kifejezetten beszélgetés történik majd a témákban, játékos formában ismerkednek meg többek között az egészséges életmóddal, betegség-megelőzési lehetőségekkel, elmondhatják véleményüket, nézőpontrendszerüket formálva a fiatal egészségfejlesztő és védőnő kollégák beszélgetnek velük. Egyik fontos célunk, hogy többet tudjanak ezekről a témákról, hogy véleményt tudjanak alkotni kortársaik között, s ezáltal formálni tudják őket is. Több kolléga tartja a foglalkozásokat a nap folyamán, Dinnyés Edit védőnő, prevenciós nővér, Túri Lilla egészségfejlesztő, Szántai Zsanett sportért felelős munkatársunk, Renkó Ágnes védőnő, és Zsóriné Deák Erzsébet prevenciós nővér beszélgetnek a diákokkal.”

Gyurisné Pethő Zsuzsanna

Dr. Berényi Károly, a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány alapítója, a program projektmenedzsere az 5 napos workshop 5 moduljával kapcsolatban ismertette, a fiatalok az „Ételed az életed”, a „Szabadidő és egészség”, a „Társas kapcsolatok”, az „Időnyomás alatt”, valamint a „Szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések megelőzése” című modulokról hallhatnak és beszélgethetnek a napok során.

„A táplálkozás, mint az életmód egyik fontos eleme nagymértékben befolyásolja az egyén, a család, és a társadalom egészségi állapotát. Az egészségtelen táplálkozás, valamint a nem megfelelő életmód bizonyítottan a nagy számban előforduló szív- és érrendszeri betegségekhez, diabeteshez (cukorbetegség), daganatos megbetegedések kialakulásához, pszichés károsodáshoz vezethet. A tradicionális értékek, szokások mellett egyre jellemzőbbé válnak a különböző – sokszor egymásra hajazó – egészség „diéták”, melyek azonnali nagyszerű alakot, ideális testsúlyt, az egészségi állapot azonnali javulását ígérik. A mértékletesség, a változatosság fontos iránymutató lehet étkezésünkben” – mondta Dr. Berényi Károly.

Dr. Berényi Károly

„A szabadidő és egészség” témakörében a szabadidő meghatározásáról, funkcióiról, a fáradság típusairól szól majd az interaktív foglalkozás, a „Társas kapcsolatok”-ról szóló nap során a kapcsolatok típusairól, jellemzőiről lesz szó, az „Időnyomás alatt” című modul annak a rendszernek a kialakításáról szól, amely elengedhetetlen feltétele a hatékony időbeosztásnak, amely egyébként korántsem könnyű feladat.

A „szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések megelőzése” témakör  „feldolgozása” azért kapott helyett a programban, mert ezek a kórképek Magyarországon a vezető halálokok között szerepelnek, holott legnagyobb részben az életmóddal befolyásolható a kialakulásuk. „A helytelen táplálkozási szokások, inaktív életmód, rossz társas kapcsolatok és a rossz időgazdálkodásból adódó stressz mind hatással vannak az egészségi állapotra. Ezek rizikó tényezői a szív- és érrendszeri valamint a daganatos betegségek kialakulásának” – mondta dr. Berényi Károly.

Szántai Zsanett és Dinnyés Edit, az 1. napon

A hétfő reggel kezdődő workshop ismerkedéssel kezdődött, majd meg is kapták az első, interaktív feladatot a fiatalok Szántai Zsanettől és Dinnyés Edittől: egy plakátot kellett közösen rajzolniuk, amelyre egy kicsit „rárajzolják” magukat is. A nap folyamán a társas kapcsolatok kerültek előtérbe, az iskolai közösségek, a családi kötelékek, baráti és szerelmi kapcsolatok.

Az 5 napos workshop-okat egy évig szervezik meg, nem csak a fiatalok, hanem az aktív és az idős korúak számára is szerveznek majd foglalkozásokat.

Ács Helga