A vándorút két évvel ezelőtt, Szegedről indult. A 10 darab képpár bejárta majd’ az egész országot, sőt, a Vajdaságba is eljutott. Sorban a kilencedik település, ahol bemutatják Tóth Tamás Sándor izgalmas és fontos kérdéseket feszegető kiállítását. Az alkotót nemcsak ez köti a városhoz, hiszen szeptembertől a Szent István Általános Iskola tanítója, december óta pedig lakója is a településnek.

Tóth Tamás Sándor

Az ötlet megfogalmazódása is a tanítói mivoltában keresendő, hiszen már a főiskola alatt foglalkozott gyerekekkel, azon belül is hátrányos helyzetűekkel. „Különféle emberi sorsok tárultak elém, és mivel régóta fotózok, így összejött a kép, hogy én valamikor szeretnék egy figyelemfelhívó, érzékenyítő kiállítást létrehozni. A fotókat én készítettem, ezek megrendezett felvételek. A képpárok társadalmi problémákat mutatnak be, és az volt a cél, hogy egy beszélgetés alakuljon ki” – fogalmazott Tóth Tamás Sándor. A képpárok egyike maga a szelfi, míg a másik az önfotó körülményeit mutatja meg, azt ami a képen, a kereten kívül helyezkedik el. Így a mosolyok mögé is betekintést nyerünk, látjuk a szegénység, az erőszak, a lelki terror és tanulási nehézség problémáját is a képeken.

„Többen tévesen értelmezték a kiállítást. Azt gondolták, azt üzenem ezzel, hogy aki szelfizik, az valami ördöggel való dolgot művel. Erről szó sincs. Sőt, mióta foglalkoztam ezzel a kiállítással, megszerettem szelfizni. Ez inkább egy metaforaként szolgál, hogy ne csak az ént, ne csak magamat mutassam, hanem nézzek néha hátra is, és vegyem észre, ki van még ott körülöttem” – fejtette ki gondolatait az alkotó, aki a címben feltett kérdésre így válaszolt:

„Kell a szelfi, mert jó. És kell a szelfi, hogy belegondoljunk abba, hogy nem csak magam vagyok. De képes vagyok csak magammal is foglalkozni, túl azon, hogy már jobban figyelek másokra is.”

A kiállítás megnyitásakor Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ vezetője elmondta, az intézmény küldetésének tekinti, hogy ilyen és ehhez hasonló tárlatokkal felhívják a figyelmet fontos társadalmi kérdésekre. A kiállítás július 3-ig tekinthető meg a Bessenyeiben. A megnyitón Otrosinka Richárd közreműködött. A legvégén pedig nem maradhatott el a közös szelfizés.

Szelfizés és az eredménye

A tervek szerint a képek ősszel visszakerülnek Szegedre, ahol elárverezik őket, és a befolyt összeget Tóth Tamás Sándor egy sérült barátjának és annak családjának adja.

ÉR.