Egy táncos a színpadon az örömét, a bánatát is beleszövi az előadásba. 55 év alatt megszámlálhatatlan táncos ropta a Kankalin Néptáncegyüttes keretén belül. Sokuk egész életét végigkísérte ilyen vagy olyan formában a formáció. Így például B. Szűcsné Sárika néniét is, aki alapító tagként a kezdetektől bábáskodott az együttes mellett. Sárika néni fiatalon a sport mellett kötelezte el magát: versenyszerűen sportolt, illetve testnevelő tanár volt hosszú éveken keresztül Hódmezővásárhelyen. Az iskolai műsorokra tanított be a gyerekek számára táncos produkciókat, innen a kapcsolat, amelyből aztán szerelem lett.

B. Szűcsné Sárika

„A szakemberek felfigyeltek ránk, és 1954-ben bekerültem az első országos képzésbe, ahol magával ragadott a néptánccal foglalkozók személyisége” – emlékszik vissza Sárika néni. A csoport 1962-ben alakult meg, amelynek egészen 1997-ig volt vezetője Sárika néni, és a majd 40 év alatt csodálatos gyerekekkel dolgozhatott együtt.

Törökné Tárkány Katalin

Számos külföldi fellépésen vettek, vesznek azóta is részt az együttessel, illetve rengeteg díj tanúskodik arról, milyen kimagasló szakmai munkát végez a csoport, amelynek jelenleg Törökné Tárkány Katalin és Kis-Jakab Péter a vezetői. Természetesen a hazai, vásárhelyi fellépések mindig kiemelt figyelmet kapnak. Így történt ez a június3-4-i jubileumi gálaműsor esetében is, amelynek során nemcsak a szülinapot ünnepelték, hanem egyben az évadot is lezárták. Egy-egy ilyen évadzáróra már szeptemberben el kezdenek készülni, de az utolsó hónapokban sűrűsödnek be igazán a feladatok.

Kis-Jakab Péter

Összesen 5 korcsoportban zajlik a táncos tevékenység, hetente kétszer, kedden és pénteken próbálnak, hogy minden fellépés tökéletes legyen. Nagy öröm számukra, hogy 55 év után egy önálló székházban próbálhatnak. A távlati célok között szerepel, hogy mind a gyerek, mind a felnőtt csoportok tekintetében növeljék a tagok létszámát. Az idén először meghívtak a gálaműsorra egy külsős szakembert is, hogy elmondja, milyen úton halad a csoport, min kell esetleg változtatni, az értékelést az elkövetkezendő napokban juttat el a tánccsoportnak.

ÉR.