A susáni láthatatlan harmincas táblák 23

 

Az épületek árnyékába húzódva kezdődött meg szerda délután a lakossági fórum Susán városrészben Hódmezővásárhelyen, ahol Bálint Gabriella képviselő először a várost érintő jövőbeli tervekről beszélt, amelyek a Modern Városok Program részét képezik és amelyről Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyal a város vezetése. Ezekről a tervekről bővebben itt olvashat.

A képviselő asszony ezt követően a városrészt érintő fejlesztéseket is érintette. Szóba került a kátyúzás, amely folyamatosan zajlik, valamint a Tornyai utcai óvoda felújítása, az idősek otthona tervezett megújítása és az orvosi rendelő modernizálása is.

Kószó Péter alpolgármester úgy fogalmazott, hogy Hódmezővásárhely soha nem látott fejlődés előtt áll, és ebben a város, így a susániak támogatását is kérte. Az alpolgármester a panel visszabontási programmal kapcsolatban is válaszolt egy kérdésre. Elmondta, hogy a szovjet mintára épült panelek garanciája 40 évre szólt, gépészetileg, a hőszigetelést tekintve pedig ezek az épületek mára elavultak, az ott lakók életminősége pedig sokat csökkent az elmúlt évtizedekben. A visszabontás pedig csak egy opció, amelyet kizárólag a lakók együttműködve lehet végrehajtani. A tervek között azonban a külső-belső megújítás is opció lehet, a lényeg, hogy a panelokban lakók életminőséget javítani tudják.

A városrészt érintő problémák közül a lakosok elsősorban a Tornyai János utcán és Kistöltés utcán tapasztalható közlekedési anomáliára hívták fel a képviselő, az önkormányzat és a rendőrség munkatársainak figyelmét. Az utcán 30-as sebességkorlátozó táblák találhatóak, ennek ellenére az autósok javarésze mégis figyelmen kívül hagyja a jelzést. Az útszakasz így kimondottan veszélyes a helyiek szerint. A rendőrség munkatársa jelezte, hogy az érintett útszakaszon szoktak sebességellenőrzést tartani, ám tény, hogy a rendőrautó jelenléte láthatóvá teszi az egyébként észrevehetetlen KRESZ-táblát. A jövőben azonban további orvoslást keresnek a problémára. A felmerült ötletek között szerepelt a fekvőrendőr alkalmazása, a gyakoribb sebességellenőrzés vagy a fix traffipax – ez utóbbi elhelyezéséről azonban, mint kiderült országos szinten döntenek.

Az érintett szakaszt mi is felkerestük. A harmincas tábla szabad szemmel is jól látható, és lefényképeznünk is sikerült.

Hasonlóan láthatatlanná váló tábla található a Csalogány utcán is, mint arra fényderült gyakorta megesik, hogy az egyirányú utcába mindkét oldalról behajtanak, a túlsó végén figyelmen kívül hagyják a behajtani tilos táblát. A rendőrség munkatársa azt ígérte, hogy csütörtökön a helyszínen lesz és ha kell büntetéseket is kioszt a szabálytalan autósok számára.

Néhány lakó az utak minőségét is kifogásolta. A Nyár és Gábor utcák állapotát említették, de szóba került a Kert utca és a Téglagyári utca résznél lévő aszfalt nélküli útszakasz is. Ez utóbbi utat őszre elkészítik, egyéb esetben pedig esetlegesen a pályázati források nyújthatnak majd segítséget a jövőben.

A Kakaszéki-csatorna állapotára is felhívták az önkormányzat figyelmet. A városon belül nincs probléma a csatornával, azon kívül azonban már egészen más a helyzet. Ez azonban az önkormányzat hatáskörén kívül esik, nem a városhoz tartozik.

A játszótéri fórumon természetesen maga a helyszín is szóba került. Többen üdvözölték, hogy az ott elültetett fák szépen cseperednek, ugyanakkor néha komoly problémát okoznak a rongálók. A bekerített aszfaltos pályán például ismét cserére szorulna a drótkerítés, van család, ahol a gyerekek az elmúlt hetekben már több labdát is elhasználták, miután a tönkre tett kerítés hasonló módon bánt el a játékszerekkel is. A képviselő asszony szerint fontos volna, hogy a közösség értékeire mindenki figyeljen.

Problémaként merültek még fel a Tornyai utcán található buszvárók szemetesei is, amelyeket nem ürítenek rendszeresen. A képviselő ez ügyben is a dolog kivizsgálását ígérte a lakosoknak.

szcs