A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának hallgatói az elmúlt időszakban hazai és nemzetközi színtéren egyaránt sikert sikerre halmoznak, a karon folyó tehetséggondozás több tényezőből is áll. Mikó Józsefné dr. Jónás Edit elmondta, a Mezőgazdasági  Karon folyó tehetséggondozás alapja a Tudományos Diákkör, mely nem más, mint a hagyományos oktatáson és tanuláson túlmutató közös munka diák és tanár között, elsősorban azokon a szakterületeken, melyek egy -egy oktató témája, de nem ritka, hogy a hallgató hoz saját témát, ehhez alkalmazkodik az oktató. „Átadhatjuk tudásunkat, foglalkozhatunk a hallgatókkal, kicsit a gyerekeink lesznek. A dolgozat elkészülte után az első megmérettetés a kari  Tudományos Diákköri Konferencia, aki itt eredményesen szerepel, továbbjut az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, ahol  más agráregyetemek ugyanolyan szakterületen írt dolgozataival versenyeznek hallgatóink munkái. Büszkék vagyunk a tudományos diákköri diákéletre, Mosonmagyaróváron egyik hallgatónk első, egy másik hallgatónk  3. helyezett lett, az első helyezést elért hallgató az FM agrártudományi különdíját is elhozta.”

Mikó Józsefné dr. Jónás Edit

Ezek a munkák megmérettetnek ezenkívül még különféle konferenciákon, publikációk születnek belőlük. A Mezőgazdasági Kar hallgatói külföldön is jártak, Mikó Józsefné Dr. Jónás Edit úgy fogalmazott, érdekes és újdonság nekik, több, mint egy hagyományos diákélet.

A Mezőgazdasági Karon a tehetséggondozás és a gyakorlott szakemberek képzésének része a vállalati ösztöndíj program. amelynek lényege, hogy a legjobb hallgatókat felkarolja egy egy vállalat, vállalatcsoport. Az ő céljuk az, hogy minél jobb szakemberek dolgozzanak náluk, enélkül nem  lehet  eredményes munkát végezni. A hallgatók  ösztöndíjat kapnak. Jelenleg a Bonafarm csoporttal folytat a kar ilyen jellegű kapcsolatot, de több megkeresés érkezett a kar felé, így bizonyosan egyre több hallgató tud majd ezekben a programokban részt venni.

 

Köteles Dávid

Köteles Dávid, mezőgazdasági mérnök szakos hallgató, az Új Nemzeti Kiválósági Program és a Bonafarm Zrt. ösztöndíjasa, 2017-ben a Szegedi Tudományegyetem leginnovatívabb diákkörös hallgatója, „A sertéstenyésztés aktuális kérdéseinek vizsgálata” című dolgozatával kapcsolatban elmondta a keddi Napraforgó magazinban, hogy családi indíttatásból esett a választása ennek a területnek a vizsgálatára. A kutatás során a legmodernebb hibriddel foglalkoztak, ezek eredményeit behatóan vizsgálták és a tenyésztőket is szerették volna a kinyert adatokkal segíteni. „A dolgozatunkban megnéztünk egy -két olyan, gyakorlatban javítható lehetőséget, mely a termelési hatékonyságot növeli és növeli a hozamot is” – mondta Dávid, aki ezzel a dolgozatával elnyerte az SZTE leginnovatívabb tudományos diákköri dolgozatának járó fődíjat.

Zoltán Gábor

Zoltán Gábor, mezőgazdasági mérnöki szakos hallgató, az Új Nemzeti Kiválósági Program és a Szegedi Tudományegyetem Kiválósági lista ösztöndíjasa, OTDK különdíjasa a növénytermesztés területén írt dolgozatával ért el tudományos sikereket. „Keresztapám családi gazdaságában növénytermesztéssel foglalkozunk, ebben nőttem fel, így esett a választásom erre a területre. A különböző levéltrágya készítmények használatának hatása a kukorica termesztésben volt a témám, az  OTDK-n , Mosonmagyaróváron különdíjat nyertem vele. A kukoricát 90 százalékban takarmányozásra használják,étkezésire csak 3 százalékban. Mivel Magyarországon a termőterületek nagysága korlátozott, így azokon a területeken kell fejleszteni a technológiát, amik már megvannak. Nemcsak a műtrágya, hanem a levéltrágya kijuttatása is fontos” – mesélte összefoglalásképpen dolgozatáról Gábor.

 

Ács Helga