Az Alföld (Duna-Tisza köze és a Tiszántúl) hat rendőr-főkapitányságának bűnmegelőzési munkájában évek óta kiemelt figyelmet kap a külterületen, a kisebb lakosságszámmal rendelkező apróbb településen élők, különösen az időskorúak szubjektív biztonságérzetének növelése. Ennek érdekében a rendőri egységek kezdetben önállóan tevékenykedtek, majd egyre bővebb körben – három, majd négy megye – fogtak össze, hogy egységes prevenciós programokkal támogassák a közbiztonságát. Mára – az országban egyedülálló módon – ez az összefogás hatmegyésre bővült: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fogott össze. Egységes prevenciós programokat, képzéseket, lakossági fórumokat, kiadványokat, rádióinterjúkat, közlekedésbiztonsági projektelemeket is magába foglal jelen pályázat.

Az idősebbek koruk vagy fizikai állapotuk, más esetben jóhiszeműségük miatt általában kiszolgáltatottabbak, könnyebben válnak a bűnözők célpontjává. A korosztály sérelmére többségében vagyon elleni bűncselekményt követnek el (lopás, zseblopás, csalás), de sajnos súlyos, erőszakos, életellenes jogsértések is előfordulnak. Ezen bűncselekmények jelentős része megelőzhető! A biztonság nagyon sok esetben nem pénz, sokkal inkább óvatosság, odafigyelés kérdése!

Személyi biztonságuk és értékeik védelmében az alábbi javaslatokat érdemes lehet megfogadni:

• Legyenek az idegenekkel szemben bizalmatlanok! Ne engedjék  be őket az udvarba, lakásba, főleg akkor ne, ha egyedül  tartózkodnak otthon!

• Ne váltsanak fel pénzt a lakásukba becsengető idegeneknek!

• Értékeiket, pénzüket tartsák biztonságos helyen!

• Lakásuk ajtaját mindig zárják be!

• Házalóknak ne nyissanak ajtót, lehetőleg ne vásároljanak tőlük!

• Ha egy idegen azzal csenget be, hogy valamilyen szolgáltató vagy az önkormányzat munkatársa és pénzt hozott, ne engedjék  be, legyenek vele szemben bizalmatlanok és kellően körültekintőek! A szolgáltatók általában előre egyeztetett időpontban keresik fel az ügyfeleket, és munkatársaiknál nincs készpénzforgalom.

• Amennyiben nagyobb összeget kell bankautomatából vagy pénzintézetből felvenniük, lehetőleg ne egyedül menjenek oda!

• Bankkártyájuk mellett soha ne tárolják annak PIN-kódját!

• Kórházba csak a legszükségesebb dolgaikat vigyék magukkal, nagyobb mennyiségű készpénzt, nagyobb értéket lehetőleg ne!

• Táskájukat nyilvános helyen ne hagyják felügyelet nélkül, és tartsák mindig becsukva!

A pályázat részeként ingyenes kiadványt is megjelentettek. A Pusztázó legújabb kiadványát itt olvashatja, de a 2015-ös, illetve 2016-os számot is áttanulmányozhatja.

ÉR.