A kalászos fajtabemutatót évente egyszer rendezi meg Szeged térségében a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Az idei évben az egyik legnagyobb partnerük területe, a Hódagro Zrt. Pihenőpark adott otthont a rendezvénynek.

A Gabonakutató egy olyan intézmény, ahol a kutatás, a fejlesztés, az innováció és a kereskedelem egy cégen belül, egyszerre van jelent. Új fajtákat nemesítenek, és a saját termékeikkel vannak jelen a piacon.

Az elmúlt évben két olyan búza fajtánkat minősítették, amik most vetőmag szaporítás alatt vannak. Ezek teljessé tették azt a Gabonakutató palettáját, és meg is tekinthetőek ezen az előadáson. Hagyományosan a termesztők igényei szerint nagyon jó sütőipari minőségű búzát és nagyon jó agronómiai tulajdonságokkal rendelkező búzákat fejlesztette eddig az intézmény. Az utóbbi időben az az igény is megjelent, hogy a minőségi szegmens nem annyira számít, hanem inkább az a fontos, hogy óriási termőképessége legyen az adott fajtának. Ezzel a nézettel nem mindenki ért egyet, hiszen nagyon fontos a termesztett gabonának a minősége is. Az új búzafajtáink nagyon bőtermőek, a hibrid búzák szintjén vannak.” – mondta el Dr. Bóna Lajos, a Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Dr. Bóna Lajos

Az igazgató hozzátette, hogy nagy újításuk, hogy a bemutatókra fél hektáros parcellákon vetnek, hiszen a hiszen így megfelelő méretben tudják bemutatni a termést. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy egy lépéssel közelebb kerüljenek a gazdákhoz.

A fajtabemutatón előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, majd a gyakorlatban is megtekintették a terményt, Dr. Cseuz László, Gabonakutató Nonprofit Kft. főosztályvezetője vezényletében.

A hazai növénytermesztés jelenéről és a jövő kilátásairól prof. dr. Gyuricza Csaba mb. főigazgató tájékoztatta a jelenlévőket, Vancsuar József, a GOSZ elnöke pedig  a gabonatermesztési vertikum kihívásairól, lehetőségeiről beszélt. Előadást tartott Virágné Pintér Gabriella, a Gabonakutató Nonprofit Kft. kereskedelmi osztályvezetője. Témája az Új utakon a Gabonakutató kalászosaival volt. A malom és sütőipari elvárásokról a búzatermesztéssel összefüggésben Csontos Attila, a Júlia Malom Kft. ügyvezető igazgatója beszélt.

A Gabonakutató Nonprofit Kft. egyik legnagyobb partnere a Hódagro Zrt., akik főleg őszi kalászos gabonával foglalkoznak. Termesztenek búzát, őszi árpát, tavaszi árpát, kukoricát, napraforgót, vetőmag borsót, cukorrépát és egy kevés szóját.

A magyar mezőgazdaság jelenleg igen nehéz helyzetben van. A termelési árak igen alacsonyan vannak. Az aszály és az időjárás változás pedig keményen sújtja a mezőgazdaságot. A mi gazdaságunk területén ebben az évben eddig 127 mm csapadék esett. Ez iszonyatosan kevés. Tavaly egész évben 708 mm esett. Sajnos locsolni csak a területünk kis területén van lehetőségünk, így nagyon nagy szükség lenne az esőre.” – nyilatkozta Szabó Lajos, a Hódagro Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Szabó Lajos

 

Sz.Viktor