A LungScreen elnevezésű mobil applikáció abban segít, hogy minél hamarabb kiszűrjék a tüdődaganatos megbetegedéseket. Dr. Szántó Zalánnal a kisfia adta az ötletet, aki egyszer feltette neki a kérdést, miért nincs nekik is saját applikációjuk. Ezt összekapcsolta azzal a problémával, hogy mellkassebészként szinte nap mint nap szembesülnek azzal a ténnyel, hogy mennyire szükséges a betegségek korai kiszűrése annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak fellépni ellene.

Maga a felület rendkívül egyszerűen kezelhető, a letöltéssel (amelyet a promenad.hu-ról is egyszerűen megtehetnek ingyenesen) együtt pár percet vesz igénybe. Olyan kérdésekre kell válaszolni, mint a kitöltő neme, életkora, dohányzási szokásai, városban él-e, illetve azbeszt szennyezésnek ki volt-e téve. Ezek alapján három lehetséges választ kaphatunk: nem veszélyeztetett, mérsékelten veszélyeztetett, illetve nagyon veszélyeztetett. Az applikáció azt is megmutatja, hol található a környezetünkben a legközelebbi tüdőszűrő állomás.

Dr. Furák József

„Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák előfordulási és halálozási aránya. Hazánkban évi 10 ezer embert diagnosztizálnak tüdőrákkal. Ennek mindössze 20-25 százaléka operálható. Jelen tudásunk szerint a tüdőrák legjobb módja a sebészi eljárás, tehát mindenféle ténykedésünk,a  vizsgálatok, szűrések arra irányulnak, hogy korai stádiumban, még operálható állapotban fedezzük fel a betegséget. Vannak rizikótényezők. Legnagyobb rizikótényező a dohányzás: a tüdőrákosok 80 százaléka dohányos. De azt is hozzá kell tenni, hogy a tüdőrákosok csak 20 százaléka kap tüdőrákot. Van egy 20 százaléka a tüdőrákosoknak, akik nem dohányoztak, ennek környezetei, genetikai okai vannak” – foglalta össze dr. Furák József egyetemi docens, aki a Szegedi Klinikán a legmodernebb eljárással végzi a műtéteket. Így az operáció után akár már egy héttel elhagyhatják a kórházat a betegek.

Dr. Szántó Zalán

„Az applikáció azért született, hogy valaki saját maga fel tudja mérni a veszélyeztetettségét, és ha valaki veszélyeztetett, akkor segítséget találjon minél előbb” – mondta dr. Szántó Zalán, aki elmesélte az egyik első olyan esetet, amikor az applikáció segített a korai felismerésben. Egy nem dohányzó fiatal hölgy családjában előfordult tüdődaganatos megbetegedés, illetve maga az applikáció is azt hozta ki eredményül, hogy mérsékelten veszélyeztetett. Így elment vizsgálatra, amely során valóban találtak elváltozást. Nem dohányzó hölgyről beszélünk, és dr. Szántó Zalán is megerősítette, hogy sajnos minden 5. tüdőrákos beteg ma Magyarországon sosem dohányzott. A hölgy azóta meggyógyult, és számos hasonló esetről tudott volna beszámolni dr. Szántó Zalán.

Az applikációt folyamatosan fejlesztik, Pécsett a háziorvosok is használják, illetve rengeteg nyelvre lefordították már.

Hódmezővásárhelyen a deszki kórház üzemelteti jelenleg Dr. Rapcsák András út 54. szám alatti tüdőgondozót, ami infrastrukturális szempontból kihasználatlan és elavult. Költséghatékonysági és a betegek kényelmét szolgáló megfontolásból beköltöztetik a dr. Imre József utca 2. szám alá, vagyis a vásárhelyi kórház „E” jelű épületébe, ez év június végén. Makón a Lonovics sétány 15. szám alatt található a tüdőszűrő.

ÉR.