Több tucat migráns kezdett tüntetni délelőtt a röszkei tranzitzóna előtt. A bevándorlók azért lázadtak fel, mert a hatóságok soron kívül beengedtek egy 6 fős afgán családot, mivel ők egy beteg kisgyermekkel érkeztek.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a tranzitzónába való belépéskor nemcsak a betegek, hanem a kisgyermekes családok, a várandós nők és a sérültek is elsőbbséget élveznek. A bevándorlási és állampolgársági hivatal figyelembe veszi az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága helyszínen lévő munkatársainak észrevételeit is.

A hat fős afgán család reggel érkezett Röszkére a horvát határ közeléből. A szabadkai befogadótáborban várakozók a hír hallatára azért mentek a tranzitzóna elé, hogy megakadályozzák a belépésüket, mivel azonban ez a tervük nem sikerült, tüntetni kezdtek.

A sidi befogadóközpont bezárása óta az elmúlt napokban megint egyre több bevándorló érkezik a magyar határ közelébe. A helyiek azt mondják, a menetrend szerinti buszok megteltek migránsokkal és ismét elfoglalták az elhagyott házakat is.

A déli határnál is egyre nagyobb a mozgolódás, ez a határátlépési kísérleteken is látszik. A hosszú hétvége alatt több mint 80 migráns próbált meg illegálisan bejutni az országba.

 

Forrás: hirado.hu