Igaz családi hangulatban telt vasárnap a rákosi tanyanap. A Makóhoz tartozó központ sportpályáján érdekesebbél érdekesebb programok váltották egymást. Nem is gondolná az ember, hogy itt ilyen összetartóak a lakosok, hiszen – ahogy megtudtuk – már az 1800-as esztendők vége óta rendeznek úgynevezett pünkösdi majálist. De pontosan mi is az a tanyanap, illetve mivel várták a vendégeket? – azt a fősezrvezetőtől, Martonosiné Görbe Erzsébettől itt hallja:

##audio:4160##

Nem csupán programok, hanem évfordulók is váltották egymást Rákoson. – Felköszöntöttem születésnapján Rákos legidősebb lakosát, a 80 esztendős Ménesiné Marika nénit – mondta Kádár József. A települési képviselőnek más feladata is volt, hiszen ajándékkal kedveskedett Batik Györgynek és feleségének is. A pár hatvan éve házasodott össze, s öt gyermeket neveltek fel.

A települési képviselő elmondta: jelenleg nyolcvanan élnek ebben a központban. – Egy kicsit idős a lakosság, de nagy öröm a számomra, hogy két fiatal család is beköltözött nem olyan régen – fejtette ki Kádár József. Úgy véli: Rákos igazán megfelelő azok számára, akik szeretik a természet közelségét, a mezőgazdaságot, hiszen mindössze 10 kilométerre van Makó, így gyorsan be lehet jutni a városba.

Több évtizede még jóval többen éltek itt, így iskola is működött Rákoson. A vasárnapi tanyanapra egy kisebb társaság is eljött. – Hatvan éve fejeztük itt be a tanulmányainkat, s most újból összejöttünk egy kis nosztalgiázásra – avatott be a részletekbe az egyikük. Márton Józsefet arra kértük, egy kicsit meséljen arról, milyen is volt kisdiákként Rákos, illetve arról, hová is sodorta el őt az élet, íme:

##audio:4159##

Munkatársunktól. K.